aztec skulls

Aztekerna slår nytt rekord i människooffer

Makabert fynd i Mexiko är hittills viktigaste arkeologiska vittnesbördet om blodig ritual.

Blodet sprutade och huvuden rullade på rad, då aztekerna för cirka 500 år sedan genomförde en storstilad och makaber ritual i sitt viktigaste tempel, Templo Mayor, i Mexico City. Vid en särskild offersten i templet – där aztekernas viktigaste ceremonier ägde rum – har arkeologerna hittat 50 kranier och över 200 käkben. Enligt forskarna härrör benen från en ceremoni med människooffer, och fyndet överträffar därmed i antal alla tidigare fynd av detta slag.

Huvudena användes i ceremonier

Kranierna och benen kommer från kvinnor och män i åldern 20–35 år. Forskarna menar att offren halshöggs på offerstenen, varefter deras huvuden användes i samband med flera olika ceremonier.

Fem av kranierna var begravda under själva offerstenen, medan de andra låg i en stor hög ovanpå denna. I kranierna under stenen har man slagit stora hål i tinningarna, så att de kunde träs upp på en lång pinne och ställas ut på ett enormt trästativ – en så kallad tzompantli – bredvid Templo Mayor.

"Vissa av de 45 kranier som hittades ovanpå offerstenen hade bearbetats för att tillverka kraniemasker. Dessa gjordes dock aldrig färdiga", förklarar arkeologen Raul Barrera, som har deltagit i utgrävningen.

De många benen hittades under en omfattande restaurering av Templo Mayor, som ligger mitt i Mexico City.