Lars Gustavsen, NIKU

Arkeologer hittar gigantiskt hus från järnåldern

Radarmätningar söder om Oslo har lett norska arkeologer på spåren av ett unikt fynd från järnåldern.

Ett av de största långhus som någonsin hittats i Skandinavien har upptäckts bland en samling långhus och gravhögar i Gjellestad, 86 kilometer söder om Oslo.

Det är preliminära resultat av nya arkeologiska undersökningar som just nu genomförs av arkeologer från Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU).

Långhuset är 15 meter brett och 60 meter långt. Enligt arkeologer bekräftar husets storlek och placering att Gjellestad ska ha spelat en central roll under yngre nordisk järnålder, som varade från cirka år 500 f.Kr och fram till vikingatiden omkring år 800 e.Kr.

georadar, Gjellestad, långhus

Enligt arkeologerna bekräftar de nya fynden att Gjellestad ska ha haft en central roll under yngre nordisk järnålder.

© Lars Gustavsen, NIKU

Gjellestad hamnade även i rampljuset 2018, då arkeologer upptäckte ett nedgrävt vikingaskepp i området. Det var första gången på nästan 100 år som ett nedgrävt skepp dök upp.

Upptäckterna, både 2021 och 2018, har gjorts med hjälp av ytliga radarundersökningar och helt utan att arkeologerna har behövt grävt i marken.

georadar, Gjellestad, järnåldern

Området kring Gjellestad har skannats av en arbetsbil med monterad georadar. Här syns verktyget bredvid en radarbild av det begravda vikingaskeppet som upptäcktes 2018.

© Lars Gustavsen, NIKU

För att kunna hitta de underjordiska lämningarna har arkeologer använt georadar (även kallad markradar) som sänder ut elektromagnetiska vågor i marken för att studera dess struktur under ytan.

Arkeologer har hittills skannat 40 hektar söder, öster och norr om Gjellestadsskeppet och kommer nu att påbörja utgrävningar och datering av fynden.

"En upptäckt av den här kalibern, och så tidigt i processen, är mer än man kan önska sig", säger arkeologen Lars Gustavsen, som skriver sin doktorsexamen utifrån studierna från Gjellestad.