Museumkuratorn berättade att de hade ytterligare tre på lager från samma utgrävning.
"Dave öppnade lådan och det fanns en enorm ryggkota i den – den var stor som en middagstallrik", berättar Jacobs för BBC.
"Vi fick ut den och tittade på den och konstaterade att det inte kom från en dinosaurie, utan ett enormt havslevande kräldjur."
Exakt vad de hade hittat var fossiler av en ny art av det skräckinjagande havsmonstret, pliosaurien, som jagade bytesdjur i haven under den sena juraperioden för omkring 145 till 152 miljoner år sedan.
De båda paleontologerna vid Portsmouths universitet har undersökt fossilerna närmare och publicerat sina resultat i tidskriften Proceedings of the Geologists’ Association.
Kan avgöra gammal strid
Pliosaurien var ett köttätande havsodjur med ett massivt huvud och en kort hals som ledde ned till en droppformad kropp med fyra små simfötter.
Kraniet var späckat med tänder stora som Tyrannosaurus rex tänder, som stack ut ur käkarna på samma sätt som hon dagens krokodiler.
Forskarna genomförde en topografisk laserskanning av kotorna och skapade därefter ett flertal digitala tredimensionella avbildningar, för att undersöka strukturera i kotorna mer noga.
Den närmare studien visade att denna art av pliosaurier har legat på mellan 9,8 och 14,4 meter lång, vilket för den dubbelt så stor som den späckhuggar vi kan ha turen att få syn på.
Detta kan hjälpa till att avgöra en gammal tvist om pliosauriernas storlek. Redan 1999 beskrevs en art för första gången som var 25 meter lång i en BBC-dokumentärserie, men det finns inga bevis för detta.
Senare trodde andra forskare att dinosaurien inte kunde ha blivit större än 6-7 meter lång och senast beskrevs en pliosaurie-art, kallad Kronosaurus, som har sagts ha varit mellan 10 och 11 meter.
"Det är vidunderligt att bevisa att det faktiskt var en enorm pliosaurieart i det sena Jura-havet", förklarar David Martill i ett pressmeddelande.
"Det skulle inte överraska mig om vi en vacker dag hittar tydliga bevis på att denna monstruösa art var ännu större."