När började man använda underkläder?

Ländklädet har använts i årtusenden, medan riktiga underkläder dök upp på medeltiden.

Egyptian scroll

Den första typen av underkläder var ländklädet, som använts genom årtusenden. Vem som först kom på att binda ett tygstycke om höfterna är ovisst.

Det är dock ett faktum att ländklädet fungerade som både ytterplagg och underplagg först för grottmänniskor och sedan för kulturer som egyptier, greker och romare.

I början av medeltiden började man så smått att gå med underkläder, eftersom förnäma människor tog på sig plagg under ytterkläderna.

Mannens kjortel och kvinnans särk fungerade som en typ av innersta, löst plagg direkt på kroppen. Männen bar även benkläder, som var ett löst, påsigt klädesplagg, som först påminde om ett par byxor, vilka med tiden blev mindre och mer tättsittande, tills benkläderna runt år 1450 liknade ett ländkläde.

Under 1500-talet blev korsett och stärkt underkjol en del av kvinnodräkten, och på 1800-talet blev det vanligt för både män och kvinnor att gå med underbyxor.

Männens var långa och smala, medan kvinnornas var lösa och öppna i skrevet och nådde strax under knäet. Den franska drottningen Katarina av Medici anses dock ha gått med underbyxor redan på 1500-talet.