Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Två människoarter delade grotta

En genomgång av markskikten i den så kallade Denisovagrottan i Sibirien avslöjar att två människoarter - neandertalare och denisova – levde bredvid varandra i tusentals år.

Shutterstock

De två människoarter som är närmast besläktade med oss levde nära varandra i tusentals år.

Det står klart efter att antropologer från University of Wol­lon­gong i Australien har daterat jord­­la­gren i den så kallade De­ni­so­va­grottan i Sibirien där man gjort många fynd av både denisova-människan och neandertalare.

Undersökningarna visar, att denisovamänniskorna använde grottan från för 287 000 år sedan till för 55 000 år sedan. Neandertalarna finns det spår av i perioden från för 193 000 till för 97 000 år sedan.

Benbitar avslöjar forntiden

Forskarna är inte säkra på att båda arterna har bott i grottan samtidigt men räknar med att de har umgåtts flitigt med varandra.

Det bästa beviset för det hittades i augusti 2018, då genetiska undersökningar av ben från en ung flicka visade att hennes far var denisova och hennes mor neandertaler.

Benet är cirka 50 000 år gammalt och därför måste hennes familj ha levt nära eller i grottan när den var bebodd av denisova-människor.

Antropologer har hittat ben från både neandertalare och denisova i Denisovagrottan.

© Thomas Higham, University of Oxford

I grottan har man också gjort yngre fynd av bearbetade djurben, ­mam­mut­el­fen­ben och äggskal från struts, som människor har ef­ter­lämnat. Dessa fynd är mellan 43000 och 49000 år gamla.

Vissa antropologer anser att de efterlämnats av denisova-människor eftersom man inte hittat ben från moderna människor i grottan.

Andra menar att de är från moderna människor som kom till grottan kort efter att de­ni­so­va-människorna­ försvunnit.

Läs också:

Forntidsmänniskor

Ny upptäckt: Mystisk människoart döljer sig i ditt dna

3 minuter
Forntidsmänniskor

Forskare upptäcker ny människoart i grotta

3 minuter
Forntidsmänniskor

Forskare löser gåtan: Så erövrade människan jorden

28 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj