Ötzi reconstructed

Ötzi har nu rekonstruerats

Nu kan forskare visa hur stenåldersmannen såg ut.

3 oktober 2011

Stenåldersmannen Ötzi har varit död i 5300 år, men nu får han nytt liv. Ötzi har med hjälp av CT-skanningar, röntgenbilder, DNA-analyser och benanalyser nu rekonstruerats exaktare än någonsin tidigare.

Ötzi omkom i ett högt bergspass mellan Österrike och Italien och låg täckt av is tills två vandrare hittade honom 1991. Nu har två holländska rekonstruktionsexperter, Adrie och Alfons Kennis, rekonstruerat honom utifrån undersökningar av kroppen och nutida kunskap om hur människans ansikte, händer och hud ser ut, när man lever utomhus. Det har gett en bild av en väderbiten, välbyggd och muskulös man.

Att Ötzis ögon var bruna och inte blå, som man hittills trott, vet man från nya DNA-analyser. Den mörkbruna hårfärgen har bestämts utifrån fyndet av ett par hårstrån i den luva som han hade på sig då han dog.

Eftersom Ötzi dog efter att ha sårats av en pil i axeln, ville rekonstruktörerna ge modellen ett jagat och osäkert uttryck i stället för att framställa Ötzi som en säker och överlägsen bergsvandrare. De har också valt att framställa Ötzi med bar överkropp för att visa hur muskulös han var.

Mumified Ötzi

I verkligheten var det livsfarligt att gå med bar överkropp i Alperna, och stenåldersmannen var varmt klädd i djurskinn, luva och en isolerande gräsmantel då han dog. Ötzi var vid sin död 159 centimeter lång och ungefär 45 år gammal. Det finns flera teorier om hur han dog i bergspasset. En teori är att han jagades av fiender, sårades och föll omkull på isen för att dö en långsam och plågsam död.

reconstructing Ötzi

Förespråkarna för en annan teori hävdar att han bara fördes dit efter sin död för att begravas. Anhängare av denna teori pekar på att hans mage innehåller pollen från växter som blommar på våren, och att det stämmer dåligt med att den is som omgav Ötzi innehöll pollen från blommor som blommar under sensommaren.

Ötzi dog alltså på våren men begravdes under sensommaren, menar bland andra professorn vid nationalmuseet för förhistoria och etnologi i Rom, Luca Bondioli.

Har Ötzi burits upp från låglandet för att begravas, var han kanske en betydelsefull hövding, menar anhängare av denna teori.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: