Ny forskning avslöjar: Så dog Ötzi

Under flera år har forskarna antagit att en av världens bäst bevarade förhistoriska människor dödades av en pil i ryggen och ett slag i huvudet. Men nu visar nya skanningar att hans smärtsamma skador inte var tillräckliga för att döda honom.

Ötzi gick en smärtsam död till mötes, men det var inte fiendens vapen som dödade honom.

© South Tyrol Museum of Archaeology/EURAC/Samadelli/Staschitz

Allt sedan ett tyskt par upptäckte ett 5 300 år gammalt lik på en italiensk alptopp för mer än 25 år sedan har forskare försökt lösa gåtan om den mystiske stenåldersmannens död.

Ismannen, eller Ötzi som han också kallas, är känd som en av världens äldsta och bäst bevarade mumier.

Under de senaste åren har forskarna utgått ifrån att han dödades av en pil i axeln och ett slag i skallen, men nu visar undersökningar att det inte var skadorna från fiendens vapen som dödade honom.

Pilsåret var ytligt

Det förklarade Frank Rühli, antropolog vid universitetet i Zürich under en konferens för amerikanska antropologer i slutet av april.

Där presenterade han sina och kollegornas senaste analyserav stenåldersmänniskans kropp, som bland annat bygger på röntgenbilder och datortomografi.

Han förklarade att såret efter pilen i axeln är mer ytlig än vad man tidigare trott och att det varken orsakade skada på vävnaden eller någon blodförlust - troligtvis bara en halv kopp, vilket räcker för att orsaka stor smärta, men inte död.

Frös ihjäl

Inte heller de många slagen på ismannens huvud var tillräckligt allvarliga för att döda honom, lyder slutsatsen som också avfärdar teorin om att Ötzi dog av misshandel.

Enligt de nya analyserna motsvarar skadorna i större utsträckning att ismannen ramlade på det ojämna underlaget och skadade sitt huvud vid fallet.

Enligt Rühli och hans kollegor var det således inte fiender utan vädret som ledde till ismannens död.

”Det mest sannolika är att han frös ihjäl”, säger Rühli.