Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Neandertalarnas hjärnor var annorlunda

En enda gen har haft stor inverkan på hjärnans utveckling hos neandertalare.

Phillipp Gunz

Hjärnforskare har skapat de första minihjärnorna med neandertalgener, och till forskarnas stora förvåning beter de sig helt annorlunda än liknande minihjärnor som enbart innehåller gener från moderna människor.

Odling av minihjärnor är en ny teknik som forskare använder för att studera hur hjärnan bildas och hur hjärncellerna arbetar tillsammans.

För första gången har forskare odlat så kallade minihjärnor med neandertalgener.

© Alysson Muotri lab/UC San Diego

Minihjärnorna har skapats med hjälp av stamceller som får dela sig och organisera sig som de skulle ha gjort naturligt under den tidiga fosterutvecklingen.

Genom att använda den så kallade CRISPR-tekniken ersatte forskare från University of California i USA ett baspar i genen NOVA1 i stamcellerna som därmed fick neandertalvarianten av genen. NOVA1 är känd för att reglera ett antal andra gener som har med hjärnans utveckling att göra.

Minihjärnor med neandertalgenen (till vänster) fick en grov och ojämn yta jämfört med minihjärnor med vår egen gen (till höger).

© Alysson Muotri lab/UC San Diego

Även om skillnaden bara var ett enda baspar var effekten stor. Minihjärnorna fick en mer ojämn yta, de mognade snabbare och deras elektriska aktivitet var större än i motsvarande minihjärnor med vår egen genvariant.

Dessutom kommunicerade hjärncellerna annorlunda genom att använda andra proteiner i kontaktleden, de så kallade synapserna.

Resultaten gör att forskarna misstänker att neandertalarnas hjärna fungerade fundamentalt annorlunda än vår.

Läs också:

Forntidsmänniskor

Forskare löser gåtan: Så erövrade människan jorden

28 minuter
Forntidsmänniskor

Stenålderns kvinnor var storviltjägare

3 minuter
Forntidsmänniskor

En stark tumme ledde till framgång

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj