Kanske kunde Homo sapiens och vår avlägsna släkting neandertalare kommunicera med varandra med hjälp av rösterna när vi möttes för tusentals år sedan.
I vilket fall tyder ny forskning på att neandertalarna både kunde prata och förstå tal på samma nivå som Homo sapiens.
Det visar virtuella 3D-modeller av neandertalarnas inre öra, skapade av forskare vid Binghamton University i England och Universidad de Alcalá i Spanien med hjälp av fossila neandertalskranier.
Mängder av bandbredd mellan öronen
Forskarna skannade kranier från fem neandertalare och jämförde dem med skanningar av ett Homo sapiens-kranium och ett kranium från en av de neandertalarnas förfäder, Sima hominin.
Därefter analyserades data från de virtuella modellerna med speciell programvara, som drog slutsatsen att neandertalare kunde höra ljud i det spektrum där mänskligt tal återfinns.
Forskarna kunde också beräkna hur känslig en hörsel neandertalarna troligen hade. Det visar sig att deras så kallade bandbredd för att förstå tal var på samma nivå som moderna människor.
Använde troligtvis fler konsonanter
Enligt Mercedes Conde Valverde från Universidad de Alcalá visar studierna att neandertalarna hade ett avancerat och komplext kommunikationssystem.
De nya studierna visar att de språkliga förmågorna hos neandertalarna gjorde det möjligt för dem att bemästra konsonanter – vilket också är det som skiljer mänskligt språk från de ljud som exempelvis primat skapar.