Neandertalare var första mordoffret

Neandertalare mördades

Efter 430 000 år visar CT-skanningar att en neandertalare mördades av två hårda slag mot pannan med ett tungt vapen.

4 september 2015

Två hårda slag med ett tungt vapen mitt i pannan kostade för 430?000 år sedan en neandertalare livet.

Det har en internationell forskargrupp kommit fram till efter att ha undersökt kvarlevorna som hittades i en grotta i norra Spanien 1984.

Neandertalare dog av slag

Med hjälp av en CT-skanning rekonstruerade forskarna kraniet i 3D utifrån 52 delar. Därefter analyserade de skadorna och upptäckte att hålen gjorts med samma vapen. De kunde också se att neandertalaren fick två slag i huvudet och att kraniet inte visar spår av läkning. Offret dog alltså av slagen.

Utöver mordoffret har man hittat kvarlevor av 27 andra neandertalare i grottan, vars enda ingång är ett 13 meter djupt schakt. Undersökningar av dessa kvarlevor har visat att varken jordskalv eller rovdjur kan ha dödat dem. I stället har de fallit eller kastats ned i grottan.

Neandertalarkranium i CT-skanner

En forskargrupp har analyserat ett neandertalkranium med hjälp av CT-skanning och visat att mannen dött av två hårda slag som träffat huvudet. Forskarna analyserade både skadornas form och deras vinklar:

1: Hålen avslöjar att formen och dimensionerna på de båda skadorna är nästan identiska och därför bör härröra från samma vapen.

2: De vinklar som mördaren har slagit från visar att det rör sig om två oberoende slag.

Neandertalare hade känslor

Kanske blev den här neandertalaren offer i ett svartsjukedrama. Ny forskning visar att neandertalare hade fler känslor än vi hittills tillskrivit dem. Läs mer i artikeln om grottmännens känsloliv:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: