Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mystisk människoart har satt spår i européerna

Nya studier visar att islänningar bär på dna från denisovamänniskan. Det tyder på att arten var utbredd.

Maayan Harel

En ny storslagen dna-kartläggning på Island visar att den mystiska denisovamänniskan, som dog ut samtidigt med neandertalarna för cirka 40 000 år sedan, var mer utbredd än forskare hittills har trott.

Studien har genomförts av forskare från bland annat Aarhus Universitet och deCODE Genetics och den omfattar arvsmassa från 27 566 personer.

Forskarna genomsökte hela genomet hos islänningarna, vilket gör undersökningen grundligare än andra studier, som har hittat främmande dna i nu levande människor.

Forskarnas kunskaper om denisovamänniskan bygger på mycket få fynd. Modellen har skapats utifrån dna från ett enda fingerben.

© Debbie Hill/UPI/Ritzau Scanpix

Som väntat hittade forskarna spår av neandertal-dna i islänningarna, precis som hos andra européer.

Vad som var mer överraskande var att även spår av denisova-dna fanns dolt i islänningarna, vilket ändrar bilden av hur utbredd den människoarten har varit.

Blandades med våra förfäder

Dittills hade man bara hittat denisova-dna hos östasiater och urfolk i Papua Nya Guinea och Australien.

Därför har forskare trott att denisovamänniskorna höll till i Sibirien och i Östasien, och att arten blandades med Homo sapiens, som vandrade österut från Afrika.

Nyupptäckt denisova-dna i européer tyder på att denisovamänniskorna (rött) har delat ett stort levnadsområde med neandertalarna (blått).

© Ken Ikeda Madsen & Shutterstock

Att denisova-dna även finns hos islänningar och därmed troligen också hos andra européer, tyder på att denisovamänniskan levde längre västerut än forskare hittills har trott.

Deras dna kan ha hamnat i nu levande européer genom att de har blandats med neandertalare, som sedan har blandats med Homo sapiens.

En annan möjlighet är att denisovamänniskor i Mellanöstern har blandats direkt med de Homo sapiens, som vandrade mot nordväst och intog Europa.

Läs också:

Människoarten Homo naledi
Forntidsmänniskor

Ny människoart upptäckt

0 minuter
Forntidsmänniskor

Forskare upptäcker ny människoart i grotta

3 minuter
Prehistoric human
Forntidsmänniskor

Människoart: Människans okända kusin hittad i Kina

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj