Animal bones

Lucy var världens första slaktare

Nya fynd visar att människans förfäder använde redskap redan för 3,4 miljoner år sedan. Det är 800000 år tidigare än forskarna trodde

29 november 2010

Under utgrävningar i Afarregionen i nordöstra Etiopien har ett internationellt forskarlag gjort en överraskande upptäckt. På cirka 3,4 miljoner år gamla djurben har de funnit skärmärken, som tyder på att våra avlägsna förfäder började använda stenredskap och slakta djur omkring 800000 år tidigare än man hittills antagit.

Därmed var det inte Homo habilis – även känd som ”handyman” – som först lärde sig detta banbrytande beteende. Äran bör snarare tillskrivas arten Australopithecus afarensis. Denna art är bäst känd från det berömda fossilet med smeknamnet Lucy, och de uppseendeväckande djurbenen är också funna några hundra meter från den plats där forskare år 2000 grävde fram Selam, Lucys så kallade baby – en ung Australopithecus afarensis, som levde för omkring 3,3 miljoner år sedan.

Closeup of animal bones

Hittills har man ansett att Lucy och hennes artfränder var vegetarianer och inte använde redskap. Med de nya fynden är tiden, enligt antropologen Zeresenay Alemseged från California Academy of Sciences i San Francisco, USA, inne att skriva om läroböckerna.

Han törs dock inte gissa vilket slags kött som stod på menyn. Det ena benet är ett revben från ett djur av en buffels storlek, medan det andra är ett höftben från ett djur, som var stort som en get. På benen finns det skär- och slagmärken från stenredskap, som användes för att skrapa av köttet från benen samt krossa dem för att få tillgång till den näringsrika benmärgen.

Fakta

Lucy och hennes artfränder levde i Afarområdet i nuvarande Etiopien i Afrika. De nya benbitarna upptäcktes i samma område av kontinenten.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: