Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Homo-slægten Lucy
Forntiden - Forntidsmänniskor

Hälsa på dina förfäder - från Lucy till Homo sapiens

Den tre miljoner år gamla apmänniskan Lucy är kanske din stammoder. Möt Lucy, neandertalare, Homo erectus, hobbitmänniskan och andra av dina förfäder i vårt familjealbum om Homosläkten.

Lucy är Homosläktets mamma

Lucy, en apmänniska av arten Australopithecus afarensis, är just nu forskarnas bästa gissning på vem som är Homosläktets förfäder. Lucys art levde för 3,2 miljoner år sedan och och med tiden levde flera arter från Homosläkten sida om sida.

Flera nya fynd tyder på att skillnaden mellan människoarterna är små och få. Alla medlemmar av människosläktet besitter i princip samma förmågor, men de har finslipats med åren. Med tiden har vi skaffat oss fler dödliga vapen, kläder att ta på och ett väl utvecklat språk.

Homosläktet i bilder

Klicka dig igenom galleriet ovan och möt några av dina förfäder från Homosläktet; från Lucy över Homo erectus och neandertalerna till nutidens Homo sapiens.

Foto: Kennis & Kennis Reconstructions

Du kan också gå på upptäcktsfärd i vår interaktiva världskarta över människosläktens utveckling här.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj