nb_u50 Flores

Hobbit hade Downs syndrom

Medan den tredje filmen om hobbiten just nu stänger dörren efter den lilla sagofiguren för den här gången, fortsätter diskussionen om verklighetens hobbit – forntidsmänniskan Homo floresiensis.

11 december 2014 av Carsten Nymann

När författaren J. R. R. Tolkien för 77 år sedan skrev sitt verk “Bilbo - en hobbits äventyr” om den kortbenta livsnjutaren Bilbo, var historien rena fantasier.

Men 2003 hittade forskare fossil på ön Flores i Indonesien, som visar att en hobbit-liknande människoras kan ha levt i verkligheten.

Om Homo floresiensis, som arten är döpt till, är en självständig ras är dock omstritt.

Hobbit led av allvarlig sjukdom

Senast 2014 har ett australisk-kinesiskt-amerikanskt forskarteam framfört att floresiensis är en Homo sapiens, som led av kromosom-sjukdomen Downs syndrom.

Tidigare har analyser av benrester från nio individer dock slagit fast att arten inte tillhör sapiens-arten.

Ett annat fascinerande bud på hobbitens ursprung är att arten är mycket äldre än Homo sapiens.

Hobbit kan vara urgammal människoart

Floresiensis kan har lämnat Afrika för mer än två miljoner år sedan, varefter den slog sig ner i Asien och överlevde ända fram till för 17&nbsl;000 år sedan.

Oavsett ursprunget kan verklighetens hobbit gott mäta sig med sin filmtvilling vad gäller uppfinningsrikedom och hjältemod.

Floresiensis var trots en höjd på ungefär en meter och med en hjärna på storlek med en apelsin en habil redskapsmakare som fällde jätteråttor och dvärgelefanter.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: