Asiatiska grottmålningar är bland världens äldsta

Datering av indonesiska grottmålningar avslöjar att vi var kreativa redan före utvandringen från Afrika.

hulemalerier

Urtidsmänniskan gjorde grottmålningar

Ett handavtryck och 13 andra grottmålningar på den indonesiska ön Sulawesi har kastat nytt ljus över människans utvecklingshistoria.

De hittills äldsta grottmålningarna har samtliga hittats i Europa och är 35?000–40?000 år gamla. Därför har man fram tills nu ansett att förmågan att teckna utvecklades hos urtidsmänniskan efter utvandringen från Afrika.

Asiatiska grottmålningar lika gamla som de europeiska

Dateringen av de indonesiska grottmålningarna visar dock nu att de är minst lika gamla som de europeiska. De kreativa talangerna fanns alltså med i bagaget när människan lämnade Afrika.

Nästan 40?000 år gammalt handavtryck

De indonesiska grottmålningarna upptäcktes på 1950-talet men bedömdes felaktigt vara bara 10?000 år gamla.

Nya, exakta dateringsmetoder avslöjar att handavtrycket är det äldsta i sitt slag – minst 39?900 år gammalt. En teckning av ett hjortsvin är minst 35?400 år gammal. Den är därmed en av världens äldsta figurativa bilder.

Uran avslöjar åldern

De indonesiska grottmålningarna daterades med hjälp av små kalkbubblor, som med tiden bildats ovanpå målningarna. Kalkbubblorna innehåller uran som sönderfaller och omvandlas till bly. Genom att mäta mängden bly kan forskarna beräkna när målningarna skapades.

Forskarna mäter sönderfallet av radioaktivt uran i lagret precis under och precis ovanför pigmentet i målningen. På så sätt kan de datera bilderna.

Grottmålningar i 3D

De berömda grottmålningarna från Chauvet-grottan upptäcktes 1994, och de följande 20 åren var det rätt få forskare som hade tillgång till att studera de unika målningarna på grund av deras sårbarhet. Ny 3D-teknik ändrade på det. Nu kan forskare från hela världen studera målningarna hemma vid skrivbordet. Läs varför här.