Jean Jacques-Hublin

Forskare avslöjar äldsta fyndet av Homo sapiens

Fynd av mänskliga kvarlevor i en nordafrikansk grotta flyttar människans historia hela 100000 år tillbaka i tiden och ifrågasätter Östafrika som ”mänsklighetens vagga”.

Rester av kranier, käkar och andra ben utgrävda i en grotta i Marocko kan skriva om människans historia dramatiskt.

Det är slutsatsen från en grupp tyska och marockanska forskare, som precis har publicerat sin spektakulära analys av fyndet i tidskriften Nature.

Benen är mer än 300000 år gamla och de hittills äldsta daterade exemplaren av arten Homo sapiens med hela 100000 år till det näst äldsta fossilet.

Människans vagga raderad

Utsikt över Jebel Irhoud-utgrävningen, där forskare arbetar i vad som en gång var en grotta.

© Shannon McPherron

Det påverkar själva kärnan i människans ursprung. Det förklarar paleoantropologen Jean-Jacques Hublin från Max Planck-institutet för evolutionär antropologi i Leipzig, som har varit med och analyserat fossilen från våra förfäder.

”Vi har tidigare tänkt att mänsklighetens vagga låg i Östafrika för 200000 år sedan, men våra nya analyser visar att Homo sapiens utvecklades över hela kontinenten”, säger han till phys.org.

Slutsatsen öppnar för en mycket mer komplex version av vår historia än den vi hittills haft.

Skulle kunna stöta på dem på gatan

© Philipp Gunz

De fossiliserade kvarlevorna har hittats i utgrävningen Jebel Irhoud tillsammans med djurben och stenredskap.

Med hjälp av digital rekonstruktion har forskarna återskapat det ansikte fossilen kom från. När de jämför med exempelvis neandertalare avslöjar det tydligt vårt nära släktskap.

”Det är ett ansikte du skulle kunna möta på gatan i dag”, säger Hublin.