Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Egtvedpigen top
Forntiden - Forntidsmänniskor

Bronsåldersflicka reste runt som soldyrkande dansös

En av de mest berömda personerna från Danmarks forntid Egtvedflickan var kanske en kringresande rituel dansös. Nya kemiska analyser avslöjar den unga bronsåldersflickans härkomst och resor.

För 3 400 år sedan dog en ung kvinna och begravdes i en förnäm gravhög i den syddanska staden Egtved. "Egtvedflickans" grav hittades 1921, men det är först nu som forskarna på allvar kommit på spåret i jakten om vem den unga kvinnan var.

Bronsålderskvinnan var bara 16-18 år när hon dog. Hon lades i graven iklädd en kjol av snören och en kort undertröja. På den bare magen bar hon ett smycke i form av en stor rund platta med spiralmönster, en symbol för solen, som spelade en huvudroll i religionen under bronsåldern.

Egtvedflickan var kanske rituell dansös

Just klädseln kan ge en fingervisning om vem den unga kvinnan var. Arkeologerna har tidigare hittat små bronsåldersfigurer av kvinnor iförda samma typ av kjol. Kvinnorna är bara på överkroppen och böjer sig bakåt. Forskarna tror därför att Egtvedflickan kan ha varit en rituell dansös i dåtidens solkult.

Egtvedflickan kan ha dansat barbröstad i kjol och böjt sig liksom denna figur från bronsåldern.

Nya analyser av innehållet av grundämnet strontium i kvinnans hår, naglar och tänder har avslöjat att Egtvedflickan inte var av dansk härkomst. Troligtvis växte hon upp många hundra kilometer därifrån – i Schwarzwald i sydvästra Tyskland och reste runt mycket under de två sista åren av sitt liv.

Reste runt till religiösa ceremonier

Resorna stämmer bra överens med teorin om att kvinnan var en dansare eller prästinna som hade rest runt för att delta i religiösa ceremonier. En annan gissning är att Egtvedflickan var dotter till en tysk adelsman och kom till Danmark för att gifta sig med en lokal hövding.

Läs också:

Forntidsmänniskor

Ny upptäckt: Arv från neandertalare gör kvinnor mer fruktsamma

4 minuter
Forntidsmänniskor

Forskare löser gåtan: Så erövrade människan jorden

28 minuter
Forntidsmänniskor

Superdator avslöjar: Här är orsaken till neandertalarnas utplåning

5 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj