Bronsåldersflicka reste runt som soldyrkande dansös

En av de mest berömda personerna från Danmarks forntid Egtvedflickan var kanske en kringresande rituel dansös. Nya kemiska analyser avslöjar den unga bronsåldersflickans härkomst och resor.

Egtvedpigen top

För 3 400 år sedan dog en ung kvinna och begravdes i en förnäm gravhög i den syddanska staden Egtved. "Egtvedflickans" grav hittades 1921, men det är först nu som forskarna på allvar kommit på spåret i jakten om vem den unga kvinnan var.

Bronsålderskvinnan var bara 16-18 år när hon dog. Hon lades i graven iklädd en kjol av snören och en kort undertröja. På den bare magen bar hon ett smycke i form av en stor rund platta med spiralmönster, en symbol för solen, som spelade en huvudroll i religionen under bronsåldern.

Egtvedflickan var kanske rituell dansös

Just klädseln kan ge en fingervisning om vem den unga kvinnan var. Arkeologerna har tidigare hittat små bronsåldersfigurer av kvinnor iförda samma typ av kjol. Kvinnorna är bara på överkroppen och böjer sig bakåt. Forskarna tror därför att Egtvedflickan kan ha varit en rituell dansös i dåtidens solkult.

Egtvedflickan kan ha dansat barbröstad i kjol och böjt sig liksom denna figur från bronsåldern.

Nya analyser av innehållet av grundämnet strontium i kvinnans hår, naglar och tänder har avslöjat att Egtvedflickan inte var av dansk härkomst. Troligtvis växte hon upp många hundra kilometer därifrån – i Schwarzwald i sydvästra Tyskland och reste runt mycket under de två sista åren av sitt liv.

Reste runt till religiösa ceremonier

Resorna stämmer bra överens med teorin om att kvinnan var en dansare eller prästinna som hade rest runt för att delta i religiösa ceremonier. En annan gissning är att Egtvedflickan var dotter till en tysk adelsman och kom till Danmark för att gifta sig med en lokal hövding.