Bronsåldersflicka reste runt som soldyrkande dansös
En av de mest berömda personerna från Danmarks forntid Egtvedflickan var kanske en kringresande rituel dansös. Nya kemiska analyser avslöjar den unga bronsåldersflickans härkomst och resor.

För 3 400 år sedan dog en ung kvinna och begravdes i en förnäm gravhög i den syddanska staden Egtved. "Egtvedflickans" grav hittades 1921, men det är först nu som forskarna på allvar kommit på spåret i jakten om vem den unga kvinnan var.
Bronsålderskvinnan var bara 16-18 år när hon dog. Hon lades i graven iklädd en kjol av snören och en kort undertröja. På den bare magen bar hon ett smycke i form av en stor rund platta med spiralmönster, en symbol för solen, som spelade en huvudroll i religionen under bronsåldern.
Egtvedflickan var kanske rituell dansös
Just klädseln kan ge en fingervisning om vem den unga kvinnan var. Arkeologerna har tidigare hittat små bronsåldersfigurer av kvinnor iförda samma typ av kjol. Kvinnorna är bara på överkroppen och böjer sig bakåt. Forskarna tror därför att Egtvedflickan kan ha varit en rituell dansös i dåtidens solkult.