Nicolai Aaroe

4 nyheter om neandertalare

En kutryggig och framåtböjd grottmänniska. Så framställs neandertalaren ofta, men ett välbevarat skelettfynd visar att det faktiskt inte alls stämmer. Här får du fyra korta nyheter, som ger dig inblick i de seglivade urtidsmänniskorna.

1. Neandertalare gick rakryggad

© Martin Häusler/UZH

Schweiziska forskare har utifrån ett välbevarat skelettfynd skapat exakta rekonstruktioner av en neandertalares ryggrad och bäcken, och de visar att ryggkotorna har bildat en S-form och gett samma svank i ryggen som vi själva har.

Det tyder på att neandertalarna hade samma balans och hållning som människan.

2. Neandertalarnas spjut dödade på avstånd

© Shutterstock

Neandertalarna jagade stora bytesdjur såsom mammutar, och hittills har man ansett att de varit tvungna att komma nära bytet för att kunna använda sina spjut som stickvapen.

Nu har man testat kopior av 300000 år gamla spjut och visat att de även kunde användas som kast-vapen på upp till 20 meters avstånd.

3. Klimatkris slutade i kannibalism

© H. Rougier et al./UPV/EHU

I Frankrike hittade man för 20 år sedan ben från minst sex neandertalare som dödats och ätits upp.

Nu har forskare undersökt fyndplatsen närmare och kommit fram till att orsaken till kannibalismen säkert har varit svält, eftersom klimatet för 128000 år sedan blev varmare så att neandertalarnas bytesdjur försvann.

4. Neandertalgener ger oss avlånga kranier

© Shutterstock

Människor med europeisk bakgrund bär med sig en liten del dna från neandertalarna eftersom våra förfäder hade sex med dem.

Nu har tyska forskare lyckats identifiera två specifika gener som i neandertalvarianten gör vårt kranium lite mer avlångt än hos människor utan denna variant.

På bilden ovan ser du ett kranium från en modern människa till höger och ett kranium från en neandertalare till vänster.