Shutterstock

Våra förfäder jagade sibirisk enhörning

Trots dess imponerande matchvikt på 3,5 ton och en meter långa horn, tvekade inte våra förfäder att fälla den enorma sibiriska noshörningen.

En förhistorisk noshörning med smeknamnet “den sibiriska enhörningen” har vandrat runt på tundran när den moderna människan kom till området. Det visar ny forskning.

Noshörningen med det latinska namnet Elasmotherium sibiricum vägde drygt 3,5 ton och hade ett horn i pannan, som troligen var upp emot en meter långt.

Djuret har därmed varit minst ett ton tyngre än nutidens noshörning, dessutom var djuret högre och hade väsentligt längre ben.

Den förhistoriska noshörningen kallas “den sibiriska enhörningen" och levde i Sibirien till för 35 000 år sedan.

© Shutterstock

Den sibiriska noshörningen levde samtidigt med Homo sapiens

Hittills har paleontologer trott att den förhistoriska noshörningen dog ut för cirka 200 000 år sedan, men nya dateringar avslöjar att arten var vid liv till för cirka 35 000 år sedan.

Dateringarna är gjorda av forskare på Natural History Museum i London, England. De undersökte totalt 23 fynd av ben från noshörningen, bland annat ett kranium.

Dateringen gjordes med en ny och mer exaktar metod, i vilken man gjorde kol-14-mätningar på aminosyror som extraherades från benen.

Dessutom lyckades man för första gången isolera fossilens dna, som visade att den sibiriska noshörningens utvecklingslinje redan för 43 miljoner år sedan separerades från nu levande noshörningars.

Den nya dateringen betyder att den sibiriska enhörningen levde samtidigt med neandertalare och moderna människor som troligen jagade noshörningen.

Andra fynd har visat att istidsmänniskan inte tvekade att jaga djur av den här storleken.

Dagens noshörning har 245 föregångare

  • Minst 250 olika arter av noshörningar har levt på jorden.
  • I dag finns det bara fem arter av noshörningar.
  • Hornet består av keratin, som även hår och naglar är gjorda av.