Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Robot av ben visar de första stegen på land

Våra tidigaste förfäder var snabbare på att anpassa sig till livet på land än vad forskarna har trott. Det avslöjar en robot som forskare har byggt av gamla ben och nya minimotorer.

Tomislav Horvat & Kamilo Melo

Modern robotteknik kan nu visa oss hur en av våra mycket tidiga förfäder rörde sig på jorden.

Paleontologer har länge tvekat kring vilken gångart de första så kallade amnioterna använde sig av.

Amnioterna uppstod för omkring 350 miljoner år sedan och är förfäder till såväl kräldjur och fåglar som däggdjur. De skiljer sig från groddjuren genom att de inte behövde leva den första delen av sitt liv i vatten såsom grodlarver.

Forskare vid Humboldtuniversitetet i Tyskland har gjort CT-skanningar av ett ytterst välbevarat fossil av amnioten Orobates pabsti, som levde för cirka 285 miljoner år sedan.

Ett välbevarat fossil och fotspår av en amniot hjälpte forskarna att återskapa djurets skelett.

© Thomas Martens, Tomislav Horvat & Kamilo Melo

Därefter återskapade de skelettet av den så att de kunde se vilka vinklar benens leder kunde böjas i, sedan försåg de lederna med motorer.

De hade även tillgång till en serie välbevarade fotspår som hittats i närheten av fossilet. Därför kunde de experimentera med robotens steglängd, krökning av ryggraden och tempo för att komma fram till korrekt gångart.

Resultatet visar att den tidiga amnioten rörde sig på ett sätt som paleontologerna trodde uppstod långt senare under evolutionen.

Den gick med relativt raka ben och en mindre krökning av ryggraden än exempelvis groddjur som salamandrar gör i dag. Därmed sparade amnioten energi när den rörde sig runt i omgivningen.

Se videon där forskarna får fossilet att leva

Forskarna ska nu utnyttja sin teknik för att lösa andra gåtor inom evolutionen, exempelvis hur de första flygande djuren kom upp i luften, hur våra egna förfäder reste sig på två ben och hur vissa däggdjur tog språnget från land till vatten och blev till havsdäggdjur.

Tidig förfader rörde sig som en alligator

Forskare har skapat en robot som visar att de kräldjursliknande amnioternas gång var mer utvecklad än vad man trott – till och med bättre än dagens salamandrar.

Läs också:

Forntidsdjur

Komplett forntidsbjörn smälter fram ur isen

3 minuter
Forntidsdjur

BLOGG: Gigantisk elefant klättrade i berg

10 minuter
Forntidsdjur

Forskare löser gåtan med mystiskt jätteägg

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj