Modern robotteknik kan nu visa oss hur en av våra mycket tidiga förfäder rörde sig på jorden.
Paleontologer har länge tvekat kring vilken gångart de första så kallade amnioterna använde sig av.
Amnioterna uppstod för omkring 350 miljoner år sedan och är förfäder till såväl kräldjur och fåglar som däggdjur. De skiljer sig från groddjuren genom att de inte behövde leva den första delen av sitt liv i vatten såsom grodlarver.
Forskare vid Humboldtuniversitetet i Tyskland har gjort CT-skanningar av ett ytterst välbevarat fossil av amnioten Orobates pabsti, som levde för cirka 285 miljoner år sedan.
Därefter återskapade de skelettet av den så att de kunde se vilka vinklar benens leder kunde böjas i, sedan försåg de lederna med motorer.
De hade även tillgång till en serie välbevarade fotspår som hittats i närheten av fossilet. Därför kunde de experimentera med robotens steglängd, krökning av ryggraden och tempo för att komma fram till korrekt gångart.
Resultatet visar att den tidiga amnioten rörde sig på ett sätt som paleontologerna trodde uppstod långt senare under evolutionen.
Den gick med relativt raka ben och en mindre krökning av ryggraden än exempelvis groddjur som salamandrar gör i dag. Därmed sparade amnioten energi när den rörde sig runt i omgivningen.
Se videon där forskarna får fossilet att leva
Forskarna ska nu utnyttja sin teknik för att lösa andra gåtor inom evolutionen, exempelvis hur de första flygande djuren kom upp i luften, hur våra egna förfäder reste sig på två ben och hur vissa däggdjur tog språnget från land till vatten och blev till havsdäggdjur.