Bärnsten – den perfekta behållaren
Den nyupptäckta dagsländarten tillhör superdjurfamiljen Leptophlebiidae. Den har fått namnet Calliarcys antiquus.
Calliarcys är en sammandragning av de grekisk orden "kalli" (skönhet) och "arkys" (nät). Antiquus är latin för gammal eller förhistorisk, som refererar till fossilets ålder – förhistorisk nätskönhet.
Fyndet uppskattas vara mellan 35 och 47 miljoner år gamla, och den har därmed levt under den eocena perioden i det som i dag är det baltiska området i Centraleuropa.
Som de flesta vet är bärnsten härdad och förstenad harts från exempelvis barrträd.
Ibland har forskarna turen att insekter som har fångats i den tjocka gula vätskan och på så sätt bevarats i miljontals år.
Det unika med bärnsten är att det skyddar mjuk vävnad, som annars bryts ned fort. Som exempelvis vävnad från döda insekter.
Samtidigt är den mesta bärnsten genomskinlig, vilket gör det lätt att se djur från forntiden.
Många insekter har dock så kallade hyalinska (genomskinliga) kroppsdelar, som kan göra det svårt att urskilja arter och kön på djuren. Så var det även med Calliarcys antiquus.
Mikroskopiskt detektivarbete
Forskarna använde en så kallad röntgenmikrotomografi för att genomföra en mikroskanning, som kan skapa 3D-bilder av objekt så små som 0,5 mikrometer.
Apparaten fungerar på samma sätt som datortomografer på sjukhus, men den kan framställa bilder i högre upplösning och undersöka strukturers inre detaljer, utan att något behöver delas.
Med hjälp av mikrotomografin kunde forskarna rekonstruera hela insekten.
Sedan gick forskarna igenom de detaljerade bilderna och 3D-modellerna för att jämföra dem med befintliga arter av Leptophlebiidae-släkten.
För att närmare bestämma arten och dess evolutionära position på dagsländornas släktträd, genomförde de analyser av dna-prover som också jämfördes med befintliga arter.
Därefter kunde de konstatera att de hade en helt ny dagslända framför sig.
"Kort sagt började alltihop med upptäckten av en vackert bevarad insekt i bärnsten, som drog till sig en forskares expertblick", berättar professor Javier Alba-Tercedor vid University of Granada i ett pressmeddelande.
Förutom att en ny art har lagts till dagsländornas evolutionära släktträd, så har upptäckten lett till nya tekniker för att undersöka fossil i bärnsten.