Saccorhytus ser ut som en rynkig påse med taggar och en stor mun. Den bara några millimeter stora varelsen bodde i världens hav och sjöar för en halv miljard år sedan, och levde av plankton. Och ja, djuret hade ingen anus.
Sedan varelsen offentliggjordes 2017 har paleontologer trott att saccorhytus var människans tidigaste förfader.
Det ändrar nu en internationell forskargrupp från Kina, Storbritannien och USA på i en ny studie publicerades i Nature.
Efter att gruppen hade analyserat ett antal urgamla fossiler av saccorhytus, visade det sig att varelsen tillhör en helt annan familj av djur.
Nya fossiler ritar om stamträd
När saccorhytus upptäcktes första gången var fossilet inte i det bästa skicket, vilket gjorde att forskarna tolkade ett flertal hål runt munnen som porer till gälar.
Sådana gälhålor är primitiva drag hos den djurgrupp som heter Deuterostomia, som människans tidigaste förfäder härstammar från.
Hundratals nya välbevarade fossiler av saccorhytus, som är upp till 535 miljoner år gamla, berättar en annan historia. De har hittats i de kinesiska Zhangjiagou- och Shizhonggou-prefekturer i den sydliga Shaanxi-provinsen.
Efter en omfattande analys av de nya fossilerna kunde forskarna tydligt se att hålen runt munnen var rötter till taggar som hade brutits ned innan djuret blev till ett fossil.