Katastrofen som utplånade dinosaurierna för 66 miljoner år sedan innebar även slutet för flygödlorna som hade härskat i luftrummet i mer än 150 miljoner år.
Men fåglarna stod redo att ta över. Redan för 50 miljoner år sedan svävade gigantiska, måsliknande fåglar runt över världshaven. Det visar nya dateringar av fossiler från ön Seymourön vid Antarktis.
Forskare från University of California i USA har undersökt ett ben och en käkdel från en havsfågelart som tillhör familjen av så kallade pelagornithider.
Dubbelt så stor som albatrossen
Utifrån benens storlek uppskattar forskarna att arten hade ett vingspann på upp till sex meter och ett kranium, som har varit minst 60 centimeter långt. Det gör den till en av de största flygande fåglarna som någonsin har existerat.
Det kan jämföras med dagens rekordhållare, vandringsalbatrossen, som har ett vingspann på upp till 3,5 meter.
Pelagornithiderna kallas också falska tandfåglar, eftersom deras näbb hade tandliknande utväxter från käkbenet. Spetsarna har hjälpt till att hålla fast de fiskar som fåglarna fångade vid havsytan.
Andra fossiler har visat att stora pelagornithider levde så sent som för sju miljoner år sedan. Det innebär att de enorma havsfåglarna har hållit fast vid luftherradömet i över 40 miljoner år.