Kerem Beyit
haj megalodon kaskelot

Monsterhaj hade kaskeloter på menyn

Den förhistoriska hajen megalodon attackerade även de största djuren i havet. Det visar bitmärken i en tand från en kaskelot.

Inget byte i havet var för stort eller för farligt för den förhistoriska jättehajen Otodus megalodon. Det konstaterar forskare efter att ha analyserat en tand från en kaskelot som har tydliga bitmärken.

Tanden hittades i North Carolina i USA i ett område som var täckt av hav för miljontals år sedan. Den härstammar från en nu utdöd art av kaskeloter, som att döma av tandens storlek var cirka fyra meter långa.

Tand kaskelot megalodon

Tanden från en kaskelot har djupa bitmärken som vittnar om att den har attackerats av en jättehaj som levde för länge sedan.

© Stephen J. Godfrey

Paleontologer från Calvert Marine Museum i USA har undersökt bitmärkena och slår fast att de kommer från tänderna på en jättehaj, troligtvis megalodon, som är den största haj som någonsin har levt. Den kunde bli upp till 20 meter lång och var spridd i världshaven under perioden från 3,6 till 23 miljoner år sedan.

Forskarna kan inte säga exakt när det dödliga mötet mellan valen och hajen ägde rum eftersom det har varit omöjligt att datera den 11,6 centimeter långa valtanden, men de uppskattar att den är från perioden från mellan fem och 14 miljoner år sedan. Det stämmer i så fall att angriparen var en megalodon.

Kaskelot haj megalodon tand

Bit- och skrapmärkena på kaskelottanden stämmer överens med den sågtandade kanten på en megalodontand.

© Stephen J. Godfrey

Om tanden är äldre än 23 miljoner år måste det ha rört sig om en annan stor forntida haj, Otodus chubutensis. Denna art var en föregångare till megalodon och levde redan för 28 miljoner år sedan. Fynd av tänderna tyder på att den kan bli minst tolv meter lång.

Enligt forskarna kan bitmärkena på valtanden endast härröra från en av de två arterna.

Kaskeloten var vid liv

Just för att hajen har bitit genom kaskelotens käke tror forskarna att det är osannolikt att det har handlat om en död val. Om hajen ville äta av ett kadaver hade den gett sig på den mjukare och mer köttiga delar av valen.

haj kaskelot megalodon

I attacken mot kaskeloten har hajen bitit igenom valens käke. Märkena efter bettet sitter i roten på valtanden, som har varit inbäddad i käkbenet.

© Stephen J. Godfrey

Kaskelottanden är det hittills enda beviset på att de gigantiska förhistoriska hajarna som härjade i världshaven för miljontals år sedan även hade stora tandvalar på menyn.