W. Kraus

Hur stora kunde småkryp bli?

För miljontals år sedan levde enorma insekter och andra småkryp. Men hur stora kunde småkrypen egentligen bli?

1. Dubbelfoting stor som en bil

© Shutterstock

Arthropleura

  • 2,7 meter

Tidernas största småkryp krälade runt för 326 miljoner år sedan. Dubbelfotingen, som tillhörde Arthropleura-släkten, var 2,7 meter lång, 55 centimeter bred och vägde omkring 50 kilo. Fossiler av Arthropleura, som har hittats i norra England och Tyskland visar att djuret var sammansatt av 76 segment.

2. Skorpion i människostorlek

© JAIME CHIRINOS/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Jaekelopterus rhenaniae

  • 2,5 meter

Havsskorpionen Jaekelopterus rhenaniae var cirka 2,5 meter lång och bara klorna mätte 45 centimeter. Topprovdjuret levde primärt i färskvattenområden för 444-416 miljoner år sedan och har lämnat fossiler i Nordamerika och Tyskland.

3. Urgammalt jätteleddjur

© JOSE ANTONIO PEÑAS/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Aegirocassis benmoulai

  • 2 meter

För 480 miljoner år sedan uppkom en av de första jättefilterätarna, som liksom valar slukar och utvinner mindre bytesdjur från vattnet. Leddjuret Aegirocassis benmoulai var två meter långt och tillhörde en djurgrupp kallad radiodonter. Fossilet hittades i Marocko.

4. Jätten från kambrium

© Christian M.

Omnidens amplus

  • 1,5 meter

Under den kambriska explosionen för 520 miljoner år sedan ökade antalet arter markant. Det största djuret var Omnidens amplus, som mätte 1,5 meter och fångade in bytesdjur med sina piggiga mundelar. Fossiler av Omnidens har hittats i Kina.

5. Flygande jätte

© W. Kraus

Meganeura permiana

  • 71 centimeter

Jättetrollsländan levde för 300-275 miljoner år sedan och var med ett vingspann på upp emot 71 centimeter, en kroppslängd på 43 centimeter och en vikt på 450 gram tidernas största flygande insekt. Det kan jämföras med att de största nu levande trollsländorna har ett vingspann på elva centimeter och en vikt på cirka 30 gram.