Shutterstock
Dolda kackerlackor

Hur överlevde kackerlackorna dinosauriernas undergång?

Kackerlackor är så motståndskraftiga att inte ens en tio kilometer stor rymdsten kan döda dem.

Det äldstakända fossilet av en kackerlacka är mellan 125 och 140 miljoner år gammalt. Det innebär att de tåliga insekterna levde på jorden samtidigt som dinosaurierna. Men till skillnad från de jättelika reptilerna lever kackerlackorna fortfarande och mår bra.

När en tio kilometer stor asteroid träffade jorden för 66 miljoner år sedan utplånades totalt 75 procent av alla levande varelser . Djuren som inte dödades av själva nedslaget dog när stora mängder damm virvlade upp i atmosfären och blockerade solljuset.

Några decennier utan tillväxt bland växterna räckte för att utlösa massdöd, men inte bland kackerlackorna.

Platta kackerlackor gick fria

Enligt insektsforskaren Brian Lovett från West Virginia University finns det två huvudorsaker till att insekter överlevde nedslaget.

Först och främst kunde kackerlackorna klämma in sina platta kroppar i sprickor i marken eller i klipporna där de var skyddade från värme och tryckvågor från nedslaget.

Dessutom är kackerlackor allt annat än kräsna. För medan de köttätande djuren dog ut på grund av att de växtätande djuren dog ut, är kackerlackan allätande och slukar nedfallna frukter, kadaver och mindre arter.

I dag kan vi se kackerlackan äta och smälta även icke-biologiska saker såsom kartonger och kläder, vilket innebär att om dess normala matkälla försvinner hittar den bara ett nytt sätt att bli mätt på.