Bernard Buigues

Fångad i dödsögonblicket

I tusentals år har Sibiriens permafrost kapslat in istidens djurliv. Nu smälter isen och blottlägger de perfekt bevarade forntidsdjuren.

Bevarad i isen: Ullhårig mammut innehöll dna

Permafrosten är ett upp emot 700 meter tjockt skikt av jord, fruset vatten och organiskt material som kan bevara djur och organismer i tusentals år. Mest berömd är den 28 000 år gamla ullhåriga mammuten Yuka, vars muskel- och ryggmärgsceller fortfarande innehåller dna.

KAZUHIRO NOGI/AFP/Ritzau Scanpix

Elefanten och musen: Mammut-dna sattes in i musägg

När forskarna placerade cellkärnor med dna från mammuten Yuka i musäggceller registrerade de att de tidiga stadierna innan celldelningen fungerade normalt. Celler som delar sig är ett av de första stegen på vägen mot kloning av istidens jättar.

TATSUMA YAO/KINDAI UNIVERSITY

Plastvarg: Jättehuvud dök upp nära flod

Sommaren 2018 hittade en sibirisk man ett 40 centimeter långt och upp emot 40 000 år gammalt varghuvud. För att bevara huvudet har fett och vatten extraherats med aceton ur varghuvudets celler och därefter ersatts med flytande plast.

Albert Protopopov/Mammoth Fauna Study Department at the Academy of Sciences of Yakutia/AP/Ritzau Scanpix

Drunknat föl: Till och med näshåren är bevarade

För 42 000 år sedan drunknade ett två månader gammalt föl i Sibiriens lera. Hård frost kapslade därefter in fölet i en syrefri tidsficka tills att det såg dagens ljus igen i augusti 2019. Hud, hovar och till och med de fina hårstråna i näsborrarna är perfekt bevarade.

Michil Yakovlev/North-Eastern Federal University/EPA/Ritzau Scanpix

Äldsta blodet: Föl innehöll både flytande blod och urin

När forskarna öppnade buken på det 42 000 år gamla fölet innehöll ådrorna flytande blod, som nu anses vara det äldsta som finns. Utöver det hittade forskarna en sista måltid i magsäcken samt urin som fortfarande skvalpade runt i urinblåsan.

Serbirian Times

Sch, lejonet sover: Grottlejonungar frös ihjäl

Tre perfekt bevarade grottlejonungar har dykt upp efter mellan 25 000 och 50 000 år i isen. Analyser av de små ullklumparna ska hjälpa forskarna att avgöra om grottlejon var besläktade med nu levande afrikanska lejon eller tigerrasen.

Serbirian Times

Ullklump i guldgruva: Noshörningens päls har fryst bort

Världens största och bäst bevarade ulliga noshörning levde för 39 000 år sedan och uppskattas ha vägt 1,5 ton. När den ståtliga honan hittades av arbetarna i guldgruvan var större delen av pälsen borta på grund av frostskador.

Bernard Buigues

Naturlig död: Bisonoxe var 170 centimeter och vägde 600 kilo

En stäppbisonhane hittades i en “sovande position” med benen indragna under kroppen och med huvudet böjt mot marken. Den 10 500 år gamla bisonoxen bar inga märken efter rovdjur, vilket tyder på en naturligt död.

Gennady Boeskorov/ Russia

Vargvalp: Grotta kollapsade över den

En 57 000 år gammal vargvalp frös fast när grottan kollapsade över den. Valpen var bara omkring sex till sju veckor gammal. Tänderna avslöjade att den inte längre diade, utan i stället åt fisk från närliggande floder.

Government of Yukon

Ullhårig noshörning: Bäst bevarade djuret från istiden

En ullhårig noshörning togs upp ur den sibiriska permafrosten med flera intakta mjukdelar, bland annat hår och organ. Noshörningen är ett av de mest välbevarade djuren som någonsin har hittats i permafrosten. Enligt forskare var noshörningen omkring tre till fyra år när den drunknade för 20 000–50 000 år sedan.

Valery Plotnikov/ Academy of Sciences of Yakutia