Enorm mammutfamilj dyker upp i underjordisk skattkammare

Fem extraordinärt välbevarade mammutar har grävts ut i närheten av neandertalverktyg och åtskilliga andra djur i en engelsk grusgrav.

En hel mammutfamilj har upptäckts i en grusgrav nära staden Swindon i England. Mammutfamiljen, som tros ha levt i istidens England för 220 000 år sedan, består av två vuxna, två stora ungar och en baby.

De är av arten stäppmammut, den största av alla mammutar. De båda vuxna har vägt upp emot tio ton.

Aldrig tidigare har man hittat så väl bevarade exemplar i den här delen av världen och arkeologer och paleontologer är förbluffade över det ovanliga fyndet.

Men utgrävningsplatsen har bjudit på mycket mer än mammutar.

arkeologi, mammut, neandertalare

Man har bland annat hittat stenverktyg och hundratals mammutben i en grusgrav nära Swindon, inklusive tänder, ryggkotor och betar.

© DigVentures

Mammutar låg intill bisonar och björnar

Förutom de fem mammutarna har man även hittat rester av bisonar och björnar, fossil av växter, frön och pollen och inte minst stenverktyg utvecklade av neandertalare – bland annat en välbevarad handyxa.

Denna variation av olika fynd från en och samma plats skapar en unik tidskapsel, som ger forskarna en sällsynt inblick i livet under den sista istiden och de klimatförändringar som pågick.

Forskarna väntar sig många fler upptäckter

Den förhistoriska guldgruvan upptäcktes av en slump av hobbyarkeologerna Sally och Neville Hollingworth, som var på jakt efter havsfossil.

När det gick upp för dem att de hade hittat mer än du någonsin vågat drömma om, kontaktade de professionella arkeologer.

Organisationen DigVentures har därefter skött utgrävningen. Forskarna tror att det kan finnas många fler upptäckter att göra i grusgraven, eftersom man hittills bara har undersökt en bråkdel av området.