Illustrerad Vetenskabp
jätte, dubbelfoting, personbil

Dubbelfotingar stora som personbilar kröp en gång runt på jorden

Föreställ dig en dubbelfoting på 50 kilo som är lika lång som en mindre bil. En sådan har forskare nyligen hittat resterna av i norra England.

Forskare har hittat ett fossil av det största ryggradslösa djur som någonsin har levt på jorden: en gigantisk dubbelfoting kallad Arthropleura.

Den förstenad resten av dubbelfotingen hittades på en strand i norra England 2018 och nu har forskarna slutfört sina analyser.

Fossilet är 75 centimeter långt och 326 miljoner år gammalt. Därmed är fossilet även det äldsta som någonsin har hittats av en Arthropleura.

fossil, dubbelfoting, gigantisk

Fossilet av dubbelfotingen är 75 centimeter lång, 326 miljoner år gammal och upphittades på en strand i norra England.

© Neil Daves

Dubbelfoting klår havsskorpion

Fossilets storlek innebär att det ursprungliga djuret var omkring 2,7 meter långt och vägde cirka 50 kilo. Därmed slår Arthropleura rekordet som största ryggradslösa djur som någonsin har levt på jorden.

Den tidigare rekordinnehavaren var en gigantisk havsskorpion av arten Eurypterida som kunde bli upp emot 2,5 meter lång.

dubbelfoting, gigantisk, fossil

Dubbelfotingen Arthropleura var omkring 2,7 meter lång och vägde cirka 50 kilo.

© Neil Davies

Jättedubbelfoting kan ha ätit andra djur

Dubbelfotingen har levt i dåtidens Storbritannien under den geologiska period som kallas kolets tidsålder, mer än 100 miljoner år tidigare än dinosaurierna.

Dåtidens Storbritannien låg mycket närmare ekvatorn och på den tiden var det tropiskt klimat i området. Forskarna tror att de enorma dubbelfotingarna blev så stora därför att de fick massor av näring från nötter och blad, men kanske åt de även andra djur.

Arthropleura uppskattas ha levt omkring ekvatorn i 45 miljoner år, innan de dog ut av okänd anledning.