Fyndet från 2018 var enligt forskarna från ett djur på upp emot 26 meters längd – storleken på en genomsnittlig blåval. Men upptäckten av fyndet fick forskarna också att titta närmare på ett gammalt benfragment som funnits i museets samling i över 170 år.
Deras slutsats blev att fragmentet härstammade från en käke som påminner om det nya fyndet. Skillnaden var bara att det gamla fragmentet var 30-50 procent större. Således blev fisködlorna med största sannolikhet större än de största blåvalarna och kan ha nått en längd på cirka 35 meter och en vikt på 200 ton.
Fisködlor växte explosivt
Både valar och fisködlor härstammar från relativt små landlevande djur. När det gäller valar var förfäderna primitiva klövdjur, medan fisködlorna förfäder tillhörde en numera utdöd grupp av reptiler.
Men de två djurgruppernas väg från landdjur till havets giganter åtskilde sig stort – det visar ett nytt amerikanskt fynd från 2021.
Fyndet är 246 miljoner år gammalt och härstammar från en ny fisködleart som heter Cymbospondylus youngorum. Den var drygt 17 meter lång och vägde 45 ton. Det mest otroliga med djuret är dock att det levde endast tre miljoner år efter att dess förfäder – knappt en halvmeter långa miniputtar – hade tagit steget från land till hav.
De havslevande reptilerna växte sig alltså gigantiska på rekordtid – ungefär tio gånger så snabbt som valarna gjorde. Inget annat djur har gjort något liknande varken tidigare eller senare.