Shutterstock
Fisködlorna var de största djuren i världen någonsin.

Det största djuret någonsin slår nytt rekord

2018 petade de ner blåvalen från platsen som det största djuret någonsin. Nu har de märkliga havslevande reptilerna överträffat valarna på ännu en punkt.

Med sin längd på upp till 30 meter och en vikt på drygt 100 ton är blåvalen det största nu levande djuret och ansågs länge vara det största djuret någonsin. Men 2018 vände ett nytt fynd från England upp och ner på den slutsatsen.

Fyndet var en käke från en fisködla, även kallad ichthyosaurie. Fisködlorna var marina reptiler som levde under dinosauriernas tid, och tidigare fynd av relativt kompletta skelett visar att de åtminstone blev 21 meter långa.

Fisködlorna var de största djuren i världen någonsin.
© Shutterstock

Fyndet från 2018 var enligt forskarna från ett djur på upp emot 26 meters längd – storleken på en genomsnittlig blåval. Men upptäckten av fyndet fick forskarna också att titta närmare på ett gammalt benfragment som funnits i museets samling i över 170 år.

Deras slutsats blev att fragmentet härstammade från en käke som påminner om det nya fyndet. Skillnaden var bara att det gamla fragmentet var 30-50 procent större. Således blev fisködlorna med största sannolikhet större än de största blåvalarna och kan ha nått en längd på cirka 35 meter och en vikt på 200 ton.

Fisködlor växte explosivt

Både valar och fisködlor härstammar från relativt små landlevande djur. När det gäller valar var förfäderna primitiva klövdjur, medan fisködlorna förfäder tillhörde en numera utdöd grupp av reptiler.

Men de två djurgruppernas väg från landdjur till havets giganter åtskilde sig stort – det visar ett nytt amerikanskt fynd från 2021.

Fisködlorna blev gigantiska på rekordtid.

2021 beskrev forskare den nya arten av fisködlor, Cymbospondylus youngorum. Dess kranium var knappt två meter lång.

© Photo by Martin Sander, courtesy of the Natural History Museum of Los Angeles County (NHM).

Fyndet är 246 miljoner år gammalt och härstammar från en ny fisködleart som heter Cymbospondylus youngorum. Den var drygt 17 meter lång och vägde 45 ton. Det mest otroliga med djuret är dock att det levde endast tre miljoner år efter att dess förfäder – knappt en halvmeter långa miniputtar – hade tagit steget från land till hav.

De havslevande reptilerna växte sig alltså gigantiska på rekordtid – ungefär tio gånger så snabbt som valarna gjorde. Inget annat djur har gjort något liknande varken tidigare eller senare.

Världens största djur
© Shutterstock & Nicolai Aaroe

Har du koll på världens giganter?

Du kan läsa den otroliga historien om världens största djur här: Gigantiskt havsmonster väcks till liv.

Du kan även lära dig mer om fler av planetens stora djur. Gissa svaren och klicka på: