Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De 10 största djuren på jorden någonsin

Ingen har någonsin lyckats överträffa blåvalen i storlek, men det har existerat gigantiska arter inom varje djurgrupp. Från två meter långa tusenfotingar till glupska icke längre levande vildsvin och jättefåglar som klöv skallar itu.

NOAA Photo Library

STÖRSTA VILDSVINET (25 miljoner år sedan):

© Shutterstock

Egentligen var Daeodon bara en avlägsen släkting till vildsvinen, men den hade samma kompakta kroppsform. Daeodons mankhöjd var nästan två meter och den kunde bli över 3,5 meter lång.

STÖRSTA HAJEN (1,2 miljoner år sedan):

© Shutterstock

Megalodon var 22 meter lång och vägde cirka 40 ton. Det kan jämföras med en stor vithaj som är cirka 6,5 meter lång och väger 3,5 ton.

STÖRSTA FÅGELN (sex miljoner år sedan):

© Wikimedia Commons

Argentavis hade ett vingfång på cirka sju meter, dubbelt så mycket som den största nu levande fågeln. Den var troligtvis cirka två meter hög och vägde upp emot 75 kilo.

STÖRSTA LANDLEVANDE DÄGGDJURET (30 miljoner år sedan):

© Shutterstock

Med en mankhöjd på nära fem meter och en längd på åtta meter är Paraceratherium det största landlevande däggdjuret som någonsin levt. Den var en avlägsen släkting till dagens noshörningar.

STÖRSTA SKÖLDPADDAN (70 miljoner år sedan):

© Shutterstock

Archelon var en gigantisk havssköldpadda, som med sin längd på över fyra meter och med fem meter mellan de främre simfötterna var mer än dubbelt så stor som världens nu levande största art, havslädersköldpaddan.

STÖRSTA LEDDJURET (300 miljoner år sedan):

© Shutterstock

Den 2,5 meter långa Arthropleuran är en avlägsen släkting till nutidens tusenfotingar och skolopenderar. Den blev så stor eftersom den levde under en tid då syrehalten i jordens atmosfär var betydligt högre än vad den här nu.

STÖRSTA ROVFÅGELN (15 miljoner år sedan):

© Shutterstock

Phorusrhacos var en 2,5 meter hög rovfågel med ett upp emot 60 centimeter långt huvud samt en näbb som var perfekt för att klyva skallar med. Fågeln var för stor för att kunna flyga, men kroppsformen avslöjar att den kunde springa fort.

STÖRSTA FISKEN (145 miljoner år sedan):

© Shutterstock

Leedsichthys var en upp emot 17 meter lång benfisk. Den levde på plankton som den filtrerade från vattnet i sin stora mun.

STÖRSTA DINOSAURIEN (150 miljoner år sedan):

© Wikimedia Commons

Amphicoelias hörde till ett släkte av växtätande sauropoder och var förmodligen 60 meter lång och vägde 122 ton.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj