AFP/Ritzau Scanpix

30 000 år gammal mammutunge dyker upp i permafrosten

En nästan komplett ullhårig mammutunge upptäcktes av en slump i den kanadensiska permafrosten. Det är bara andra gången någonsin som forskare har hittat en mammutunge – och första gången i Nordamerika.

När en ung guldgrävare i det legendariske Klondikeområdet i Kanada plötsligt satte skopan på sin frontlastare i ett hårt föremål, blev han tvungen att kalla dit sin chef.

I leran framför dem såg de konturerna av en djupfryst ullhårig mammutunge – nästan komplett med både hud och hår.

När paleontologen Dr. Grant Zazula talade med CBC News kallade han det "den viktigaste paleontologiska upptäckten i Nordamerika."

Han är anställd av regeringen i Yukon, som ligger i nordvästra Kanada och är ett av landet totalt tre territorier. Och han fick en bild av mammutungen, som tros vara av honkön, bara en halvtimme efter att skopan från frontlastaren stötte på istidsdjuret.

"Hon har en snabel. Hon har en svans. Hon har pyttesmå öron. Hon har en liten del i änden av snabeln som hon kunde använda till att ta tag i gräs", berättade han för CBC News.

Mumifierad mammutbaby på presenning

För 30 000 år sedan strövade denna mammutunge runt på Yukonterritoriet tillsammans med vilda hästar, grottlejon och enorma stäppbisonar.

© AFP/Ritzau Scanpix

Område världskänt för istidslämningar

Mammutungen hittades i Tr’ondëk Hwëch’in-territoriet, som bebos av det ursprungliga folket. Och kalven har fått namnet 'Nun cho ga', vilket betyder "stort babydjur' på Hän-språket, som ursprungsbefolkningen i Yukon och Alaska talar.

En snabb studie, genomförd av bland andra geologer från Yukon Geological Survey och University of Calgary, avslöjar att Nun cho ga troligen dog för mer än 30 000 år sedan och sedan frystes ned i permafrosten.

© Bernard Buigues

Mammutar och grottlejon smälter fram ur permafrosten

Och trots att Yukon är världskänt för sina istidslämningar hör mumifierade fynd med både hud och hår till sällsyntheterna.

De är faktiskt så sällsynta att det är den första nästan kompletta ulliga mammuten man har hittat i Nordamerika.

"Nun cho ga är vacker och ett av de mest fantastiska mumifierade istidsdjur som någonsin har upptäckts någonstans i världen", säger Dr. Grant Zazula i ett pressmeddelande.

År 1948 hittades delar av en mammutkalv, som fick namnet Effie, i en guldgruva i inre Alaska. Och 2007 dök en annan mumifierad mammutunge, med namnet "Lyuba", upp i den sibiriska permafrosten.

Med sina 140 centimeter är Nun Cho ga en aning längre än den sistnämnda mammuten, och tros enligt forskare ha varit omkring en månad gammal, när hon dog i istidens Kanada.