Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forntiden - Evolution

Varför har vi fem fingrar och tår?

Förklaringen skall sökas i den geologiska tidsålder som kallas devon – för 408 till 360 miljoner år sedan. Då fick en del fiskar av gruppen Sarcopterygii en tillvaro mer av groddjurstyp och blev upphov till alla senare ryggradsdjur, inklusive oss människor. Fingrar och tår utvecklades i takt med att de primitiva groddjuren knöts till land och använde sina lemmar för att släpa sig framåt. Redan hos de tidigaste groddjuren fanns anlaget med fem fingrar och tår, till exempel hos ett av de äldsta funna fossilen av ett fyrbent ryggradsdjur, Ichthyostega.

Förklaringen skall sökas i den geologiska tidsålder som kallas devon – för 408 till 360 miljoner år sedan. Då fick en del fiskar av gruppen Sarcopterygii en tillvaro mer av groddjurstyp och blev upphov till alla senare ryggradsdjur, inklusive oss människor. Fingrar och tår utvecklades i takt med att de primitiva groddjuren knöts till land och använde sina lemmar för att släpa sig framåt. Redan hos de tidigaste groddjuren fanns anlaget med fem fingrar och tår, till exempel hos ett av de äldsta funna fossilen av ett fyrbent ryggradsdjur, Ichthyostega. Det var ett en meter långt groddjur, som levde för cirka 360 miljoner år sedan. De fem fingrarna och tårna fanns således hos landryggradsdjurens gemensamma stamform, och många nu levande arter har bevarat det ursprungliga antalet. När vi i dag tittar på vår hand, ser vi alltså ett primitivt ryggradsdjursdrag, i varje fall vad gäller antalet fingrar. Det har vi gemensamt med andra primater och med fladdermöss. De sistnämnda kan flyga tack vare att fingrarna blivit väldigt långa, och det har vuxit hud mellan dem. Hos vissa däggdjur har antalet fingrar och tår dock reducerats. Till exempel har noshörningar bara tre tår på varje fot, och hästar har en lång tå på varje fot. Andra ryggradsdjur, såsom ormar, har helt mist sina lemmar.

Läs också:

Evolution

Försvinner våra tår?

0 minuter
Evolution

Jungfrufödsel hos fisk förvånar forskare

2 minuter
Evolution

Livet uppstod i en vattenpöl

13 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj