Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nässeldjur förbluffar forskarna: Sömnen uppstod före hjärnan

Ny upptäckt tyder på att sömn är ett än mer grundläggande behov än forskare hittills har trott.

Sömn är en av de få saker nästan alla djur har gemensamt – från maskar och insekter till elefanter och valar. Det innebär att tillståndet måste vara nödvändigt för att organismerna ska kunna fungera.

Ändå är sömnens syfte långt ifrån klarlagt. De flesta sömnforskare tror att det främst är hjärnan som behöver sömn – antingen för att städa ut bland alla sinnesintryck som annars skulle ansamlas, eller för att lagra erinringar i långtidsminnet.

Nässeldjur har fast sömnrytm

Nu visar nya studier att sömnen ursprungligen kan ha haft helt andra syften. Forskare från Kyushu-universitetet i Japan har upptäckt att även primitiva nässeldjur, kallade hydror, sover.

Sömnbehovet hos de hjärnlösa nässeldjuren hydrorna kan regleras med hormonet melatonin, som även är avgörande för vår egen sömn.

© Shutterstock

Forskarna videoövervakade de upp emot tio millimeter långa djuren och kunde iaktta hur de växlade mellan ett aktivt tillstånd under fyra timmar och ett inaktivt, sömnliknande tillstånd som också varade i fyra timmar.

Ljussken väckte djuren

Forskarna kunde "väcka" hydrorna ur sömntillståndet med ljussken, så att de växlade till aktivt tillstånd. På samma sätt kunde de öka djurens sömnbehov med hormonet melatonin och signalsubstansen GABA, som även är känd för att reglera vårt sömnbehov.

Hydror har varken hjärna eller centralt nervsystem. Det tyder på att evolutionen utvecklade sömnen innan hjärnan uppkom. Sedan kan den ha fått olika funktioner hos olika djur.

Läs också:

orgasme topbillede
Evolution

INTIMZONEN: Forskare löser gåtan om kvinnors orgasm

2 minuter
Evolution

Kinesisk läkeört gömmer sig för människan

2 minuter
ägg och höna
Evolution

Hönan eller ägget? Vetenskapen kämpar med den gamla gåtan

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj