Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Daniel Tammet
Forntiden - Evolution

Möt de otroliga supermänniskorna

Klisterhjärnan, maratonmannen och den osårbare: Läs om verklighetens supermänniskor och få forskarnas förklaring på deras speciella egenskaper.

Räknemaskinen: Tammets hjärna gör det omöjliga

”Under några sekunder fylls mina ögon av ljusblixtar, och så plötsligt dyker svaret upp.” Så lyder Daniel Tammets egen förklaring på hur han i huvudet kan lösa svåra räkneuppgifter.

Tammets hjärna kan minnas pi med 22514 decimaler. Talet är så långt att den 33-årige engelsmannen behöver fem timmar för att läsa upp det. I tester har han bland annat klarat av att dividera 13 med 97 på mindre än en minut – och återge svaret med 100 decimaler.

Tammet är en så kallad savant – ett medicinskt tillstånd, som normalt bara uppträder hos autistiska personer. Ovisst av vilken anledning kan savanter styra hjärnans krafter till ett enda område.

En del är musikaliska genier, andra rena räknemaskiner – i gengäld har de allra flesta problem med att fungera socialt. Dock inte Tammet, som uppträder offentligt och beskriver sin förmåga.

Läs också:

Miljö

Experter: Här är de fem farligaste typerna av plast i havet

3 minuter
Stjärnor

Den 21–26 februari: Se jordens närmaste nebulosa med blotta ögat

2 minuter
Højt blodtryk - blod strømmer gennem kroppen
Kroppen

Högt blodtryck får hjärnan att krympa

5 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj