En läkeört som används i traditionell kinesisk medicin är på väg att förvandlas inför ögonen på botanikerna. Från att ha varit en fin, grön växt med en vacker, gul blomma, har örten Fritillaria delavayi i alltfler områden blivit en tråkig, gråbrun växt.
Men förvandlingen är fullt förståelig. På de steniga bergssluttningarna är örten nu närmast osynlig och därmed omöjlig att hitta för människor som vill använda den till framställning av ett medel mot hosta.
Forskare från Kunming Institute of Botany i Kina har nu undersökt utvecklingen i sju bergsområden i den sydvästra delen av landet. Där har de lokala myndigheterna noga nedtecknat antalet växter som har skördats mellan 2014 och 2019.
Förklädnaden har omkostnader
Forskarna jämförde data från anteckningarna med växternas färgteckning och upptäckte ett tydligt samband. Ju mer växten plockades inom ett visst område, desto bättre kamouflerad blev den med tiden.
Resultatet visar att människans press på läkeörten har drivit på dess evolution. Växten vinner så mycket på att kamouflera sig, att de överträffar de nackdelar som följer med.
Enligt forskarna innebär den gråbruna färgen både att pollinerande insekter får svårare att hitta växten, samt att dess fotosyntes troligen har blivit mindre effektiv.