Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jungfrufödsel hos fisk förvånar forskare

En spigghona som lever i ett akvarium utvecklade foster medan äggen fortfarande låg inne i magen. Den unika födseln kan få stor betydelse för vår förståelse av evolutionshistorien.

En liten fisk i ett akvarium på University of Nottingham i England förbryllade 2019 universitetets biologer. Fisken, en spigghona, blev dräktig – i den meningen att hennes ägg utvecklade foster medan de fortfarande fanns kvar i henne.

Det är annorlunda mot spiggarnas normala sätt att fortplanta sig på. Liksom hos nästan alla andra fiskar lägger honan sina ägg och hanen befruktar dem därefter genom att spruta sin mjölke över dem.

Forskere har fundet æg med levende fostre i maven på en ­hundestejle. 56 af dem udviklede sig og blev til voksne fisk.

© Dr. Laura Dean

Forskarna upptäckte fiskens ovanliga tillstånd i samband med ett annat forskningsprojekt då de studerade spiggägg. Medan fostren i äggen var friska och livsdugliga var deras mor, som fått smeknamnet Maria, uppsvullen och nära döden.

Forskarna avlivade henne och tog därefter ut äggen med fostren av vilka 56 överlevde till vuxen ålder.

Ungarna hade två föräldrar

Forskarna trodde till en början att Maria måste ha klonat sig själv, men dna-undersökningar visade att ungarna hade två föräldrar, så äggen hade blivit befruktade.

En förklaring kan vara att Maria simmat genom ett område där en främmande honas ägg redan befruktats, och att en del av hanens mjölke då kom in i Marias äggledare.

Forskarna undersöker nu om samma sak skulle kunna hända med andra fiskar. Om så är fallet kan det ha stor betydelse för förståelsen av en springande punkt i vår evolutionshistoria. Kanske är det i själva verket så det har gått till när de första arterna började föda levande ungar.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj