Walking in snow

Istid förstorade vår hjärna

Först då klimatet blev kallare kunde människohjärnan växa

7 december 2009

Urtidsmänniskans hjärna började plötsligt växa då klimatet blev kallare, så att våra förfäder utvecklades till den intelligensmässigt överlägsna arten Homo sapiens – den tänkande människan.

För 2,5 miljoner år sedan var förutsättningarna helt rätt, och det ledde till en extra stor hjärna hos våra förfäder, hävdar forskare vid det amerikanska Howard University i Washington D C och det tyska Max Planck-institutet för biogeokemi i Jena. Tills dess var det ett par grader varmare på jorden än det är i dag, och det gjorde det omöjligt för en stor hjärna att göra sig av med värmen.

En hjärna kunde därför inte bli större än cirka 600 kubikcentimeter utan att bli överhettad, menar forskarna. Deras beräkningar visar emellertid att en temperatursänkning på bara 1,5 grad skulle göra det möjligt för dåtidens primitiva Homo habilis-hjärna att bli av med mer värme och kunna växa till den hjärnvolym på cirka 1000 kubikcentimeter som ses hos den senare, mer utvecklade Homo erectus.

Dock skall det kallare klimatet inte ses som orsak till att människans hjärna började växa. De grundläggande orsakerna skall fortfarande sökas i evolutionen, i vilken en stor hjärna var en fördel i den dagliga kampen för att överleva. Det kalla klimatet kan ses som den faktor som gjorde hjärnans utveckling möjlig.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: