I Darwins fotspår: 5 unika djurarter du måste uppleva

Jättesköldpaddor, dansande fåglar och lekfulla sjölejon. Trots att det snart 200 år sedan Galápagosöarnas enastående djurliv inspirerade Darwin till hans banbrytande verk, lever några av vår planets mest unika varelser kvar på ögruppen.

Galapagos top

Året är 1835 och mitt ute i det djupblå Stilla havet seglar ett lätt ramponerat brittiskt segelfartyg med kurs mot en delvis obebodd vulkanögrupp spridd över tusentals kvadratkilometers skvalpande saltvatten.

I ett av fartygets trånga hytter ligger en ung brittisk naturhistoriker i ett virrvarr av skrynkliga anteckningsböcker och kämpar en ojämn kamp mot illamåendet efter ännu en omgång sjösjuka och en svidande hemlängtan.

Vad den unge britten inte vet är att den fantastiska ögruppen som fartyget snart kastar ankar vid, kommer att förändra hans tillvaro och inte minst rubba tidens dominerande världsbild på djupet.

Hemort för ett unikt djurliv

Foto: Shutterstock

Den unge mannens namn är Charles Darwin och ögruppen är Galápagos.

Och trots att det snart är 200 år sedan som unge Darwin försvagad kröp ut ur sin hytt och upptäckte det enastående djurlivet som blev en del av ingredienserna i hans banbrytande livsverk "On the Origin of Species", är Galápagos fortfarande hem åt något av det vackraste och mest orörda djur- och växtliv vår planet har att bjuda på.

Vi tar med dig på upptäcktsfärd bland några av de många spektakulära skapelserna du kan uppleva i ögruppens enastående och mångfaldiga fauna.

1. Havsleguanen

Video

I videon kan du se hur havsleguanen simmar runt under havsytan.

Det är svårt att tala om Galápagos utan att också tala om havsleguanen.

Galápagosöarna är nämligen berömda för sina karaktäristiska havsreptiler, som inte bara är unika för ögruppen, utan också de enda leguanerna i världen som simmar runt under havsytan.

Ursprungligen hade leguanen inget samband med havens djup, men kan ha kommit till ögruppen med drivtimmer och sedan anpassat sig efter de nya omgivningarna.

Havsleguanen har bland annat utvecklat en speciell förmåga att sänka sin hjärtslagsfrekvens till omkring hälften för att inrätta sig efter havets temperatur och utsöndra saltvattnet från kroppen genom särskilda körtlar.

2. Galápagossjölejon

Video

Ursäkta, får jag slå mig ned här? Sjölejonen på Galápagos kan vara ytterst nyfikna och kontaktsökande.

När du ligger och njuter av solens värme på en av Galápagosöarnas många kritvita stränder ska du inte bli överraskad om en lekfull koloni av högljudda sjölejon kikar förbi.

Sjölejon har alltid varit en synlig del av öarnas vackra kuststräckor, stigar och klippformationer, och för många turister framstår mötet med det nyfikna däggdjuret som en av besökets största upplevelser.

3. Galápagossköldpaddor

Video

I videon kommer du riktigt nära en av de så kallade jättesköldpaddorna.

Galápagos är sköldpaddornas hemmaplan, vilket tar sig uttryck även i namnet, som kommer spanskans "galapago" och betyder sadel, vilket refererar till likheten mellan de stora Galápagossköldpaddorna och en spansk sadel.

De första Galápagosöarna bildades av vulkanisk aktivitet för omkring fem miljoner år sedan och man tror att några av de första varelserna som befolkade öarna var landsköldpaddor, som sannolikt drev till öarna med havsströmmarna från Sydamerika.

I dag lever mellan 15–17?000 sköldpaddor på Galápagosöarna, fördelade på elva underarter. Bland annat de berömda jättesköldpaddorna, som kan mönstra en kroppsvikt på 270 kilo och en livslängd på 120 år.

4. Galápagoshöken

Foto: Shutterstock.

Den stora Galápagoshöken, som bara finns på Galápagosöarna, är som art mer än 300?000 år gammal och känd för att vara det enda ursprungliga rovdjuret som fortfarande bebor öarna.

Med ett vingspann på upp till en och en halv meter svävar höken med majestätisk upphöjdhet över öarnas växlande landskap i en orädd jakt efter bland annat finkar, möss och ödlor.

5. Blåfotade sulor

Video

I videon kan du se de blåfotade sulornas välkoreograferade dans.

Det roliga namnet säger nästan allt.

Det här finurliga djuret med sina karaktäristiska blå fötter är en av de många upplevelser man inte få missa när man gästar Galápagosöarna.

Fötternas färg är resultatet av sulornas diet, som består av färsk fisk, och kan upplevas i all sin prakt när hanarna försöker charmera honorna med en välkoreograferad parningsdans.

De blåfotade sulorna är inte endemiska för Galápagos, men ungefär hälften av världens bestånd lever där.