Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tiktaalik
Forntiden - Evolution

Fisk med ben tog sig upp på land

Den förhistoriska rovfisken Tiktaalik hade primitiva fram- och bakben och kunde röra sig på land på alla fyra visar nya fynd. Upptäckten utmanar den vedertagna teorin om utvecklingen från fenor till ben.

Helt nya undersökningar och fynd av den förhistoriska rovfisken Tiktaalik visar att djuret både hade välutvecklade framfenor och ett kraftigt bäckenparti med starka, flexibla bukfenor.

Den krokodilliknande fisken var anpassad till livet på grunt vatten och kunde förmodligen göra små utflykter upp på land.

Fisk med fire ben

Hittills har forskarna dock trott att den första fisk som steg i land enbart använde framfenorna till att röra sig med, då bukfenorna var små och svaga. Men nu visar det sig att fisken utvecklade både bakben och framben i det låga vattnet.

Läs artikeln: Fisk med ben tog sig upp på land

Vill du läsa mer om fiskarnas landstigning för mer än 375 miljoner år sedan? Och vill du veta mer om vad arkeologerna har hittat om andra förhistoriska djur som förmodligen var först att komma upp på land?

Läs hela artikeln från Illustrerad Vetenskap 10/2014.

Läs också:

Evolution

Livet uppstod i en vattenpöl

13 minuter
Jumping fish
Evolution

Livets utveckling: De första fiskarna hoppade upp på land

0 minuter
Evolution

Människans historia skrivs om: Vi kan ha fått en ny förfader

6 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj