Asteroids, sun and earth

Duell: Är vi inflyttade eller infödda?

Hur uppstod livet på jorden? Den frågan har länge sysselsatt forskarna. Två teorier är de mest accepterade, nämligen att livet kom hit med kometer och meteoriter, respektive att livet är ett resultat av kemi och slumpen.

15 maj 2012

I århundraden har forskare försökt hitta svaret på den kanske största gåtan av alla, nämligen hur livet uppstod?

Trots att de analyserat meteoriter och månstenar och till och med skapat aminosyror i laboratoriet, tvekar de fortfarande om livet bubblade fram av sig självt ur jordens hav eller kom hit från universum. Ingen vet nämligen hur övergången har skett till liv från den livlösa materia som bildar planeter och stjärnor.

Spåren av det tidigaste livet på jorden finns i dag endast i jordens allra äldsta berg bland annat på Grönland och i Australien. Även när forskarna ser närmare på de urgamla klipporna är spåren efter det allra tidigaste livet få och extremt svåra att tyda.

Eftersom forskarna samtidigt har hittat aminosyror, som är livets byggstenar, i meteoriter och i det kometstoft som rymdsonder fört med sig tillbaka till jorden, kan livet teoretiskt ha nått oss utifrån.

Forskare från NASA har nyligen hittat ämnena adenin och guanin i meteoriter. De utgör två av de fyra baser som bildar den genetiska koden i DNA.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: