Vulkanutbrott fyllde för 234–232 miljoner år sedan atmosfären med koldioxid, svavel och aska – till fördel för dinosaurierna.

© Shutterstock

Vulkaner banade väg för dinosaurierna

Våldsamma vulkanutbrott och syraregn blev för 232 miljoner år sedan början på dinosauriernas storhetstid.

7 oktober 2018 av Rikke Jeppesen

Ett meteoritnedslag blev slutet för dinosaurierna. Deras storhetstid fick dock också en dramatisk start enligt en ny under­sökning gjord av italienska och engelska forskare

De har samlat in spår och fossil från ett område i bergskedjan Dolomiterna i Norditalien för att ta reda på när artrikedomen hos urtidsjättarna började öka på allvar. 

Kraftiga klimatförändringar drabbade jorden

Undersökningarna visar att dinosauriernas dominans exploderade för 232 miljoner år sedan under perioden trias. Den inträffade för 251–200 miljoner år sedan, då klimatet var varmt och torrt med korta perioder av fuktigt klimat.

Under tiden fram till dinosauriernas genombrott drabbades världen emellertid av en rad kraftiga klimatförändringar med fyra mycket fuktiga perioder efter varandra. 

Perioderna kan avläsas i de sedimentskikt som forskarna undersökte i Dolomiterna. Skikten består mest av kalksand, medan jordlagren från de torra perioderna domineras av märgelkalksten. 

Att jordens klimat förändrades gjorde att det ställdes stora krav på djurens förmåga till anpassning. Fossilen avslöjar att dinosaurierna klarade utmaningen bättre än sina konkurrenter - möjligtvis för att det fanns många dinosauriearter som var redo att ta över flera olika nischer. 

Fram till dinosauriernas era dominerades fastlandet av en stor mångfald av kräldjur – från krokodilliknande arter och sköldpaddor till grupper som inte har några ättlingar i dag. 

© Giphy

Reptilerna regerade

Orsaken till de våldsamma klimatförändringarna var enligt forskarna mycket kraftig vulkanisk aktivitet i det som i dag är västra Kanada. 

Vulkanutbrotten gav ett fuktigare klimat, global uppvärmning och syraregn, som gallrade i djurlivet. 

Det ser ut som att den grupp som senare blev till däggdjur också drog fördel av klimatförändringarna.  

Dinosaurierna överlevde syraregn

Spår och fossil avslöjar att djurlivet förändrades dramatiskt när jordens klimat plötsligt blev fuktigare. De stora vinnarna blev dinosaurierna, medan de primitiva kräldjuren nästan dog ut.

234 miljoner år sedan: torrperiod. Under tiden före de stora klimatvariationerna dominerade de primitiva kräldjuren, avslöjar spår från exempelvis rhynchosaurier.

232 miljoner år sedan: vulkaner skapar fuktig luft. Under perioden med våldsamma klimatvariationer tillkommer många dinosaurier, medan de primitiva kräldjuren blir färre. 

230 miljoner år sedan: torrperiod. Fossil och spår avslöjar att dinosaurierna överlevde klimatförändringarna bäst. Stora arter, exempelvis Plateosaurus, segrade.

Med en Illustrerad Vetenskap till hands är du rustad att förstå naturen omkring dig — från minsta lilla blomma till de mest skräckinjagande och glupska rovdjuren. Om du tecknar en prenumeration nu, så kontrar vi med ett erbjudande som förbereder dig för alla möjliga utomhusstrapatser. Du får:

  • En läcker och vattentät ryggsäck från Outpack
  • Två nummer av Illustrerad Vetenskap
  • Digital tillgång till de senaste 12 numren av tidningen

Och du får alltihop till ett förmånligt pris: Bara 89 kronor.

TA DEL AV DITT ERBJUDANDE HÄR

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: