Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tyrannosaurus rex

Dinosauriernas kung hade ett omväxlande temperament.

© Shutterstock
Forntiden - Dinosaurier

T. rex var bloddrypande aggressiv och from som ett lamm

Tyrannosaurierna bet varandras kranier i bitar. Och kelade kärleksfullt med varandra med nosar som var lika känsliga som våra fingertoppar. Nya studier av djurens urgamla kranier avslöjar hittills okända detaljer om mördarkungens omväxlande temperament.

Dinosauriernas kung var en slagskämpe. Kraniet från en halvvuxen T. rex är genomborrat av en rad avlånga hål och CT-bilder har avslöjat att hålens form helt och hållet passar tänderna från en jämnårig artfrände.

Fyndet visar att jätten började bli våldsam redan vid tidig ålder. Detta visar också att djuren klarade sammandrabbningarna.

Den unge T. rex överlevde slagsmålet – men dess nos läkte snett.

Andra skelett av T. rex upp­visar också brutna revben och tecken på infekterade sår, så allt tyder på att ­rovdjuret levde ett våldsamt liv och sällan blev äldre än 30 år.

Mördare var en öm älskare

Världens mest dödliga käkar var lika finkänsliga som dina fingertoppar.

Undersökningar av en av T- rex närmaste släktingar, Daspletosaurus, ­visade 2017 att huvudena på de stora rovdjuren var välutrustade med sinnesnerver.

Massvis av små porer i kraniet, kring munnen och på nosen, ledde ut nervändarna till huden – precis som hos dagens krokodiler.

Nervernas exakta funktion kommer vi kanske aldrig att få veta, men motsvarande strukturer i nosarna på många nu levande djur kan registrera temperatur, kemiska ämnen och beröring.

Forskare har därför föreslagit att T. rex kan ha använt känsligheten till att kontrollera om dess ägg hade rätt temperatur.

Kanske var den till och med så känslig att den hjälpte ­ungarna ut ur äggen.

I dag gnider en del krokodiler sina nosar som förspel till parningen och det är möjligt att T. Rex gjorde detsamma.

Läs också:

Dinosaurer
Dinosaurier

T. Rex tillbaka på tronen

11 minuter
Dinosaurier

T. rex jagade på smygande fot

2 minuter
Dinosaurier

Dinosaurie: T rex var ännu större än vi trott

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj