T. rex styrde sitt gap med enorm precision

Tyrannosaurus rex hade en avancerad känselapparat i nosen. Det innebär att den kunde göra betydligt mer än att bara slita sönder ett byte.

Tyrannosaurus rex var kritans mest skräckinjagande rovdjur. Den vägde nio ton, hade 30 centimeter långa, spetsiga tänder och kunde sluka alla medelstora dinosaurier.

Men nu visar forskning att jätten även hade en känslig sida.

Forskaren Soichiro Kawabe från Fukui Prefectural University i Japan har tillsammans med sina kollegor gjort en CT-skanning av kraniet från en T. rex som hittades i USA 2016. Skanningen visar ett mycket stort antal nervkanaler i käken – mer än vad man tidigare hittat i någon känd dinosaurie.

T. rex, käke, nerver

CT-skanningar visar att jätten hade betydligt fler nervkanaler i käken (orange) än någon annan dinosaurie som forskarna hittills har studerat.

© Taylor & Francis

De många nerverna i käken vittnar om en mycket fin känsla för beröring, vilket har hjälpt dinosaurien att skilja mellan olika material och känna av små rörelser.

Det har gjort det möjligt för dinosaurien att känna skillnaden mellan ben och kött när den hade ett byte i munnen – men nosens sensoriska apparat kan också ha haft mer fredliga funktioner.

Den stora dinosaurien kan ha använt det en och en halv meter långa huvudet för att bygga bo eller för vård av avkomma.

Forskarna bakom upptäckten jämför mångfalden av nerver med den som finns i dag hos krokodiler. Paleontologer vet sedan tidigare att T. rex och krokodiler även påminner om varandra i andra avseenden.

Upptäckten ändrar helt vår uppfattning om att T. rex var en dinosaurie som bet i allt som kom i dess väg. Dr. Soichiro Kawabe, Fukui Prefectural University