Sot dödade dinosaurierna

Nya beräkningar visar att Yucatánhalvön i Mexiko var ett av få ställen på jorden där ett asteroid- nedslag kunde leda till dinosauriernas död.

31 januari 2018 av Antje Poulsen

Brinnande olja och gas från underjorden skickade upp tonvis med sot i atmosfären när en asteroid kraschade in i Yucatánhalvön för 66 miljoner år sedan. 

Sotet från den 180 kilometer breda kratern medförde stora klimatförändringar, som enligt forskarna dödade dinosaurierna.

Nu har forskare vid Tohoku­universite­ tet i Japan kunnat konstatera att dinosau­ rierna hade extrem otur – Yucatán var ett av jordens få brandfarliga områden.

Utifrån geologiska data, sannolikhets­ kalkyler och klimatmodeller har man simu­ lerat motsvarande nedslag samtidigt på andra platser på jorden. 

Endast 13 procent av jordens yta täckte lika brandfarlig under­jord som Yucatán. 

Från nedslags­ platsen i Mexiko steg sot och sul­ fatpartiklar upp i stratosfären – till mellan tio och 50 kilometers höjd. 

Därifrån spred de sig under bara någ­ra månader med jetvindarna runt hela jorden. Solens strålar absorberades av sotpartiklarna och jorden avskärmades mot värme. 

Den globala temperaturen föll mellan åtta och elva grader, och torka bröt ut. 

Utan sol och vatten dog växterna ut, och näringskedjorna bröt samman.

Om asteroiden hade slagit ned på i princip vilken annan plats som helst skulle katastrofen inte ha blivit lika förödande för urtidsjättarna. 

Köp Illustrerad Vetenskap nummer 14 och läs hela artikeln om hur livet på jorden har rest sig efter varje katastrof – och se vilken kraftfull skapelse som kommer att överleva fram till jordens undergång.

Just nu får du:

  • 2 nummer av Illustrerad Vetenskap.
  • Ett läckert knivset.
  • Fri tillgång till de senaste 12 numren digitalt.
  • Tillgång till vår förmånsbutik för prenumeranter, där du får bland annat verktyg, sportkläder, klockor och inredningsartiklar med upp till 70 procents rabatt.

För bara 89:- HÄR.

Asteroidnedslag antände enorma mängder kol och kylde ned jorden

En karta visar att bara 13 procent av jordens yta – orange och röda områden – innehöll tillräckligt med organiskt material för att leda till massutrotning:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: