University of Queensland Media
Konstnärs rekonstruktion av pterosaurie

Paleontologer hittar Australiens största flygödla

Fossilet av en jätteflygödla har hittats i Australien. Med ett vingspann på sju meter och ett långt, spjutformat kranium har det drakliknande kräldjuret spridit skräck från förhistoriens himmel.

Paleontologer har hittat ett fossil i Australien och de utgår ifrån att det är resterna av kontinentens största flygödla.

Det skräckinjagande kräldjuret hade ett vingspann på inte mindre än sju meter och ett långt, spjutformat kranium, som får forskarna att jämföra den förhistoriska reptilen med en drake.

Fossiler från flygödlor av det slaget är sällsynta i Australien och forskarna får nu bättre inblick i kontinentens förhistoriska djurliv.

Dinosauriernas flygande kusin liknade en drake

Det spektakulära fossilet hittades i ett stenbrott norr om staden Richmond i Australiens nordöstligaste delstat Queensland.

Flygödlans avlånga kranium mäter omkring en meter och därför har forskarna i en ny rapport gett den namnet Thapunngaka shawi, som betyder "spjutmun" på ett utdött språk från områdets infödda befolkning.

Paleontolog med kranium från pterosaurie

Paleontologen bakom det nya fyndet, Tim Richards, med fossil av pterosauriens spjutformade kranium.

© Tim Richards

Med utgångspunkt i kraniets storlek och jämförelser med liknande fossiler uppskattar forskarna att djuret hade en mager och lätt kropp med ett vingspann på så mycket som sju meter.

I käken hade flygödlan 40 huggtänder, som den använde till att jaga fisk och mindre dinosaurier.

Enligt Tim Richards, paleontologen bakom rapporten, är det skräckinjagande rovdjuret det närmaste vetenskapen hittills har kommit att hitta en drake.

Ihåligt skelett ger få fossiler

I vetenskapens värld tillhör det nyupptäckta kräldjuret pterosauria, en avlägsen släkting till dinosaurierna.

Pterosaurierna var de första flygande ryggradsdjuren och de levde på jordens alla kontinenter för 228 till 66 miljoner år sedan. De största exemplaren kunde bli upp till tolv meter över vingarna, medan de minsta var lika stora som dagens kråkor.

Skala över flygödlors vingspann

Den nyupptäckta flygödlan vid namn Thapunngaka shawi hade ett vingspann på sju meter, visar forskarnas analyser.

© Tim Richards

De utdöda flygödlorna hade oftast ihåliga skelett, vilket gjorde dem lätta och snabba i luften.

Men sina ömtåliga skelettben har de dåliga villkor för att överleva i miljontals år i jorden och därför har paleontologerna bara hittat få fossiler av pterosaurierna.

I Australien har ödlefossilerna varit sällsynta och forskarna bakom den nya rapporten gläder sig därför åt att de nu vet lite mer om vilka skräckinjagande flygödlor som regerade i kontinentens förhistoriska himmel.