Nyfunnen rovdinosaurie härskade i Afrika

I förhistorisk afrikansk mark har paleontologer hittat spår av en gigantisk rovdinosaurie som befann sig i toppen av den afrikanska näringspyramiden under jura. Dinosaurien är troligtvis det största afrikanska rovdjur som någonsin funnits.

Spåren är 57 centimeter långa och 50 centimeter breda.

© University of Manchester

Paleontologer från University of Manchester har gjort ett överraskande fynd i Lesotho: 57 centimeter långa och en halv meter breda fotspår efter en hittills okänd rovdinosaurie.

Baserat på spårens storlek och avståndet mellan dem har forskarna uppskattat att dinosaurien var cirka nio meter lång och tre meter hög vid höfterna.

Det gör det här rovdjuret till det största som någonsin levt i Afrika.

Kayentapus ambrokholohali var nio meter lång och tre meter hög vid höfterna.

© University of Manchester

Förfader till T. rex

Dinosaurien har fått namnet Kayentapus ambrokholohali och var en theropod – en förfader till nutidens fåglar och en tidig släkting till ännu större rovdinosaurier som exempelvis T. rex.

Den levde för mindre än 200 miljoner år sedan under tidig jura, cirka 30 miljoner år efter det att de första dinosaurierna såg dagens ljus.

De första dinosaurierna var ungefär lika stora som labradorer och det här fyndet visar att dessa urtidsdjur på kort tid växte till enorma storlekar.

Spåren gjordes i fuktig mark

Fotspåren har hittats i ett område i Lesotho där marken är mycket gammal – en så kallad paleoyta.

Marken är full av små revor och sprickor som indikerar att detta var ett vått område när spåren gjordes. Troligtvis rör det sig om ett torrlagt vattenhål eller en flodbank.