Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Zuul crurivastator

Den välbevarade dinosauriens kranium finns att beskåda på ett museum i Kanada.

© Royal Ontario Museum
Forntiden - Dinosaurier

Mycket välbevarad dinosaurie hittad i jättesten

Den var täckt av taggar och hade en stor svansklubba. Forskarna har hittat de mycket välbevarade resterna av en hittills okänd ankylosaurieart i en stor sten.

I ett stenbrott i norra USA har paleontologer hittat ett viktigt fynd: Ett nästan intakt fossil av en tidigare okänd dinosaurieart.

Hittills har forskarna grävt fram djurets kranium och svans – resten av kroppen är fortfarande innesluten i en 15 ton tung sten och kommer ta flera år att gräva ut.

Fossilet är så pass välbevarat att hud, keratin och mjukare bendelar – exempelvis dinosauriens skyddande plattor på kroppen – finns bevarade i stenen.

Zuul crurivastator

Rester av Zuuls benplattor.

Namngiven efter Ghostbusters

Dinosaurien levde i nuvarande Montana för cirka 75 miljoner år sedan och åt växter. Den bepansrade ödlan var en ankylosaurie, som är kända för sin klubbliknande svans.

Zuul crurivastator

Den tre meter långa svansen.

Den nyupptäckta arten har fått namnet Zuul crurivastator. Släktnamnet Zuul härstammar från filmen Ghostbusters där ett elakt monster – som påminner om fossilet – har samma namn.

Artnamnet crurivastator betyder ’förstöraren av skenben’ och hänvisar till den tre meter långa svansen som troligtvis svingades mot rovdinosauriernas ben när växtätaren skulle skydda sig.

Stor som en noshörning

Den välbevarade dinosaurien var sex meter lång och vägde cirka 2 500 kilo – ungefär lika mycket som en stor noshörning. Kroppen var täckt av piggar från huvud till svansspets.

Zuul crurivastator
Zuul crurivastator

Forskarna tror att Zuul såg ut så här när den levde.

Zuul crurivastator är den första ankylosaurien som hittats i Nordamerika. Fossilet finns på Royal Ontario Museum i Kanada.

Läs också:

Dinosaurier

Nytt fynd avslöjar: Rovdinosaurier var kannibaler

2 minuter
Dinosaurier

Nytt fynd vittnar om ­dinosauriernas sista minuter

21 minuter
Dinosaurier

4 saker du inte visste om dinosaurier

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj