Människans stående fascination för dinosaurierna

För sisådär 230 miljoner år sedan började de gigantiska reptilerna befolka vår planet. Människan kom bra mycket senare och vår vetskap om dinosauriernas existens senare än så, men sedan dess har de aldrig slutat att fascinera oss. Något som inte minst märks i dagens populärkultur.

Att varelser lika stora som höghus en gång i tiden vandrade på vår jord är en svårgreppbar tanke. Nu var inte all dinosaurier av den kolossala storleken, men många av dem hade tveklöst petat ner oss människor i näringskedjan.

När de första dinosauriefynden gjordes kan man med säkerhet inte veta. Det är möjligt att exempelvis de amerikanska urinvånarna hittade fossiler på prärien eller att man i Kina hittade tänder och ben som spädde på, eller rakt av skapade, myten om drakarnas existens. Vad man däremot vet är att de första omnämnda dinosauriefynden finns nedtecknade i Oxfordshires naturalhistoria från 1676 där prästen Robert Plot beskrev ett stort ben, som han hade funnit i ett stenbrott.

Detta var alltså för nästan exakt 325 år sedan och mycket har hänt sedan dess. Nu har man identifierat cirka 1 000 olika dinosauriearter och för bara för ett par år sedan släpptes ännu en studie som påvisar att fåglarna härstammar från dinosaurierna och att dinosauriernas kroppar i själva verket var täckta med fågelfjädrar.

De utdöda jättarna lever vidare i vår populärkultur

Givetvis har dessa mytomspunna varelser lett till en hel värld av fascination för oss människor. Något som kanske syns som tydligast i populärkulturen. Under åren har de dykt upp i allt från till sånger och filmer till brädspel och TV-spel. Vi har också alla arkadspel, flipperspel och till och med slotmaskiner med dinosaurietema. I dagens digitala era, där merparten av spelen har flyttat ut på nätet, finns det till och med casinospel med dinosaurietema att spela direkt på plattan, datorn eller mobilen.

Om vi ser specifikt till filmvärlden så är fortfarande Steven Spielbergs Jurassic Park, vars filmserie fortfarande är vid liv, det definitivt kändaste exemplet, men visste du att den första dinosauriefilmen gjordes redan 1905? Filmen i fråga heter Prehistoric Peeps, men filmrullen har tyvärr försvunnit någonstans på vägen och i dag är den spårlöst borta. Vad vi däremot vet är att man i filmen gestaltade dinosaurierna med hjälp av enkla pantomim-kostymer.

Precis som det har hänt mycket med filmeffekterna har det hänt mycket med vår vetskap om hur dinosaurierna faktiskt såg ut och våra möjligheter att gestalta dem på ett mer korrekt sätt. Men än så länge har vi inte sett någon blockbuster där dinosaurierna går klädda i fjädrar. Hur det kommer att mottagas av publiken när det väl är dags återstår givetvis att se, men i framtiden kanske vi drar ett likhetstecken mellan avbildningen i Prehistoric Peeps och den i Jurassic World. I alla fall när det kommer till historisk tillförlitlighet.