Shutterstock

Hur stora byten kunde T. rex fälla?

Tyrannosaurus rex var ett överlägset topprovdjur, men hur stora byten kunde den brutala dinosaurien lägga ned?

Tyrannosaurus rex var som gjord för att döda sina byten och ägare av det mest kraftfulla bettet någonsin på land. Forskare uppskattar att bitkraften låg på 35 000-57 000 Newton, vilket skulle vara tillräckligt för att kapa av en personbil på mitten.

Rovdjuret behövde massor av kött för att hålla den nio ton tunga och upp emot 13 meter långa kroppen i trim, och tack vare fossilfynd har forskarna en god uppfattning om hur stora dinosaurier Tyrannosaurus rex högg in på.

Forskarna har hittat bitmärken i skelett från den åtta ton tunga, trehornade Triceratops. Och eftersom benen inte visar tecken på att ha läkt tyder det på att T. rex-betten blev djurets död.

Menyn bestod även av andra stora växtätare. År 2013 offentliggjorde en grupp forskare ett fynd av en T. rex-tand inbäddad i svansbenet på en upp emot 15 meter lång Edmontosaurus.

Tyrannosaurus rex slaktade stora växtätare

© Shutterstock

Triceratops vägde åtta ton och mätte nio meter. Tyrannosaurus rex dödade djuret genom att bita sig fast i nackkammen och slita av huvudet, så att de välväxta nackmusklerna blottades.

© Shutterstock

Rester av en T. rex-tand har hittats i svansbenet på en 66 miljoner år gammal Edmontosaurus. Växtätaren mätte 12-15 meter på längden och vägde upp emot sju ton.